zondag, 3. juli 2016 - 20:03 Update: 03-07-2016 20:08

Marine redt weer migranten op zee

Marine redt weer migranten op zee
Foto: Min. Defensie
Cagliari

Het multipurposefregat Zr. Ms. Van Amstel heeft vanmorgen op de laatste missiedag 291 migranten aan land gezet in de Italiaanse havenstad Cagliari (Sardinië). Zij werden vrijdagmiddag van een vissersbootje gered. Het fregat brengt sinds 4 juni illegale migratiestromen rond Italië in kaart voor Frontex-operatie Triton.

Een patrouillevliegtuig van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex ontdekte het bootje op 100 mijl van de Griekse kust. De Van Amstel voer op dat moment op 75 mijl van het scheepje. Dat bleek al 7 dagen op zee met aan boord 291 mensen, onder wie 66 vrouwen en 20 kinderen. Ook waren er enkele gewonde en zieke mensen aan boord. Zij zijn in de noodziekenboeg behandeld.

Noodpakket

Opgepikte migranten krijgen aan boord van de Van Amstel direct een noodpakket met een deken, water en een energiereep. Daarnaast voorziet de logistieke dienst de bemanning en de migranten van 3 maaltijden per dag. “Bij het bereiden van de maaltijden houden we rekening met geloofsovertuigingen, maar ook met de zwaarte van een maaltijd”, legt chef logistieke dienst sergeant-majoor Alex Kruissel uit. “Als de migranten lang zonder voedsel op zee hebben gezeten, kan een zware maaltijd buikklachten veroorzaken.”

650 maaltijden per dag

Het kombuisteam kookt met bijna 300 extra magen geen 170, maar 650 maaltijden per dag. Het uitgifteteam verdeelt de maaltijden op het helikopterdek. De migranten krijgen per 5-tal een maaltijd. Op deze manier krijgt een groep van 250 mensen binnen een half uur eten. De commandant van de Van Amstel, kapitein-luitenant ter zee Dick van der Neut: “Het redden en opvangen van de migranten is echt een 'all ships event', waar iedereen 24 uur per dag mee bezig is. Ik ben trots op de wijze waarop iedereen samenwerkt en elkaar ondersteunt waar nodig.”

5e redding

Zr. Ms. Van Amstel heeft met 5 reddingsacties 1024 migranten gered. Dat is zonder de 33 mensen die tijdens de vorige actie zijn overgenomen van het NGO-schip Sea Watch.

Categorie:
Tag(s):