donderdag, 14. juli 2016 - 23:58 Update: 15-07-2016 8:15

Zeker 80 doden bij terreuraanslag in Nice

Mogelijk tientallen doden in Nice doordat vrachtwagen publiek inrijdt
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Nice

In de Zuid-Franse stad Nice is een nationale feestdag, Quatorze Juillet, geëindigd in een bloedbad. Een vrachtwagenchauffeur is met zijn truck ingereden op een menigte die zich hadden verzameld om te kijken naar de jaarlijkse vuurwerkshow.

De aanslag gebeurde op de Promenade des Anglais in Nice, een plek waar veel toeristen komen. Zeker 80 mensen zijn bij de aanslag gedood, onder wie kinderen. Nog eens 18 raakte ernstig gewond. Voorzover nu bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers gevallen. Wel waren er Nederlandse ooggetuige van de bloedige aanslag.

In de chaos probeerde het publiek weg te vluchten, maar dat lukte tientallen mensen niet. Volgens de locale media zou de bestuurder van de vrachtwagen ten tijde van de aanslag zeker een afstand van ongeveer 2 kilometer door de mensenmassa hebben afgelegd.

Openen vuur

De politie opende het vuur op de vrachtwagenchauffeur. De cabine werd door politiekogels doorzeeft en de bestuurder overleefde het niet. Over de identiteit van de dader is nog niets bekendgemaakt. In de cabine is wel een identiteitskaart gevonden van een 31-jarige Franse Tunesiër. Onderzocht wordt of hij de bestuurder was.

In de vrachtwagen werden later geweren en handgranaten gevonden, meldde burgemeester Christian Estrosi van Nice op de Franse televisie. Volgens Estrosi heeft de aanslagpleger ook op de menigte geschoten. De burgemeester riep mensen in Nice op binnen te blijven.

Noodtoestand 

De Franse president François Hollande heeft de aanslag in Nice bestempeld als 'terrorisme'. Hij heeft de noodtoestand die het invoerde na de terroristische aanslagen in Parijs vorig jaar november, met drie maanden verlengd.