woensdag, 10. augustus 2016 - 20:30 Update: 10-08-2016 20:31

Nederlandse waterexpert Glerum naar door overstroming getroffen Macedonië

Nederlandse waterexpert Glerum naar door overstroming getroffen Macedonië
Foto: fbf archief
Macedonië

De Nederlander Peter Glerum gaat leiding geven aan een EU-team dat in Macedonië ter plekke de situatie en humanitaire noden in kaart zal brengen. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Noodtoestand

Na hevige overstromingen afgelopen weekend is in dit land de noodtoestand uitgeroepen. Daarbij zijn meer dan 20 mensen om het leven gekomen.

Glerum (51) is voor deze taak voorgedragen door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder al is hij ingezet in een leidinggevende functie bij waterrampen in Albanië, Bosnië en Nigeria. 

Ploumen

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): 'Het is overduidelijk dat Macedonië hulp nodig heeft. Als geen ander land kan Nederland hierbij een belangrijke rol spelen. Onze waterexpertise -zowel bij ondernemingen, kennisinstituten als overheden- staat daar garant voor.'

In Macedonië staan talloze huizen en straten onder water en is gebrek aan stroom en schoon drinkwater. Het is de bedoeling dat Glerum woensdag nog afreist. Hij zal leiding geven aan een team dat bestaat uit meerdere personen afkomstig uit diverse EU landen.

Categorie: