maandag, 29. augustus 2016 - 11:16

Minister Koenders kritisch over nasleep mislukte coup

Minister Koenders kritisch over nasleep mislukte coup
Foto: RVD
Ankara

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is vandaag op bezoek in Turkije. In Ankara sprak hij met zijn ambtgenoot Mevlüt Çavuşoğlu. Later op de dag ontmoet hij onder anderen de Turkse premier Binali Yıldırım en de voorzitter van het parlement Ismail Kahraman. De recente ontwikkelingen in Turkije waren de aanleiding voor Koenders om af te reizen naar Ankara.

‘Turkije maakt een moeilijke tijd door. De couppoging heeft vele mensen het leven gekost. Ik hecht veel waarde aan democratische instituties. Ik heb de poging om de democratie omver te werpen, onmiddellijk scherp veroordeeld’, zegt Koenders, die maandag ook een bezoek brengt aan het Turkse parlementsgebouw, dat zwaar beschadigd is tijdens de couppoging.

‘Turkije is een NAVO-partner en bondgenoot in de aanpak van de migratiecrisis en de bestrijding van terrorisme. Er zijn veel onderwerpen waarin we een gezamenlijk belang hebben. Het is daarom belangrijk om een intensieve dialoog te blijven voeren met het land’, benadrukt de minister.

Tegelijkertijd heeft Koenders aan zijn Turkse collega’s duidelijk gemaakt dat er grenzen zijn aan hoe ver de Turkse autoriteiten kunnen gaan in de nasleep van de mislukte coup. ‘Het is begrijpelijk dat Turkije maatregelen neemt tegen coupplegers, maar dit mag nooit reden zijn om de beginselen van de rechtsstaat en de democratie overboord te gooien’, aldus Koenders.

De minister heeft zijn zorgen geuit over spanningen in Nederland onder Turkse Nederlanders als gevolg van de couppoging. ‘Geweld en intimidatie, tegen wie dan ook, zijn op Nederlandse bodem onacceptabel. Bovendien blijf ik benadrukken dat wat er in de Nederlandse samenleving gebeurt, een zaak voor Nederland is. Daar hebben buitenlandse regeringen niets over te zeggen.’

Koenders heeft zich maandag kritisch geuit over de discussie over herinvoering van de doodstraf. ‘Ik heb benadrukt dat de doodstraf onder geen beding is te verenigen met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, en met Europese waarden. Zeker voor een land dat lid wil worden van de Europese Unie’.

Categorie: