vrijdag, 2. september 2016 - 9:42 Update: 07-09-2016 18:36

Vier bloemenkwekerijen in Ethiopië slachtoffer van brandstichting en vernieling

Vier bloemenkwekerijen van coöperatie FloraHolland platgebrand en vernield
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Bahir Dar/Ethiopië

De afgelopen dagen zijn zeker vier bloemenkwekerijen, die lid zijn van de coöperatie Royal FloraHolland, in Ethiopië slachtoffer geworden van brandstichting en vernieling. 'Een vijfde kwekerij is aangevallen, maar heeft zich kunnen verdedigen', meldt Floraholland vrijdag.

Het gaat om bloemenkwekerijen in de omgeving van Bahir Dar', aldus Royal FloraHolland die op dit moment bekijkt hoe ze kwekerijen, kunnen steunen en wat de gevolgen zijn voor de aanvoer van bloemen uit Ethiopië. 

Enorme schade

De schade bij de kwekerijen is enorm. In verschillende bedrijven is brandgesticht en zijn pomphuizen vernietigd. Daardoor is alleen water beschikbaar via een noodvoorziening of bij regen. De bedrijven worden nu extra beveiligd. Veel kwekerijen zijn lid van de coöperatie Royal FloraHolland en exporteren hun bloemen via Nederland naar andere landen in Europa.

Spanningen

In de omgeving van Bahir Dar zijn al langer spanningen tussen de regering en bevolking. Het is nu voor het eerst dat kwekerijen op deze schaal doelwit worden. De kwekerijen zijn vaak een publiek-private samenwerking en sommige kwekerijen zijn volledig in handen van de Ethiopische overheid.