maandag, 26. september 2016 - 9:22 Update: 26-09-2016 10:20

Oud-Europarlementariër Joost Lagendijk komt Turkije niet meer in

Oud-Europarlementariër Lagendijk komt Turkije niet meer in
Foto: BlikopNieuws.nl
Istanbul

Publicist en voormalig Europarlementariër Joost Lagendijk mocht zondag na een bezoek aan Nederland Turkije niet meer in.

De oud-politicus (GroenLinks) woont sinds 2009 met zijn vrouw Nevin Sungur in Istanbul. Hij doceerde daar tot voor kort aan de Süleyman Shah-universiteit. Lagendijk werd bij terugkeer in Turkije op het vliegveld Sabiha Gökcen aangehouden en teruggestuurd naar Nederland. Hij zou een speciaal visum nodig hebben. Op Twitter laat hij weten: 'Shit! Turk authorities stopped me on my return from Neth at Sabiha Gökcen airport. I am not allowed in. Send back to Neth on 8.30 flight 1/2.' Dit schrijft onder meer het Algemeen Dagblad maandag.

Lagendijk schrijft al jaren kritische columns over het Turkse regeringsbeleid voor de Gülen-kranten Zaman en Today's Zaman, maar die werden in maart van dit jaar overgenomen door de Turkse overheid. Ook gaf Lagendijk les op een Gülen-universiteit in Istanbul, maar na de mislukte staatsgreep werd de universiteit samen met 14 andere Gülen-universiteiten gesloten. Hij  heeft ook een boek geschreven over de Turkse president Erdogan. Het manuscript daarvan leverde hij deze week in bij zijn uitgever.

Lagendijk is maandagochtend met het vliegtuig naar Nederland teruggestuurd. Toen hij afgelopen dinsdag naar Turkije vertrok, was zijn verblijfsvergunning een dag verlopen. Hij had al wel een nieuwe verblijfsvergunning aangevraagd en had daarvan ook de bewijzen bij zich, zo weet de krant. Hij had voor de zekerheid nog wel een elektronisch toeristenvisum, maar daarmee kwam hij Turkije niet in, aldus de krant.

Lagendijk denkt dat de Turkse autoriteiten hem proberen te intimideren door hem nu tegen te houden. Tegen het AD zei hij; 'Ik vermoed dat ze het me lastig willen maken en intimideren. Tenminste, dat hoop ik. Ik hoop niet dat dit de voorbode is van dat ze me het land willen uitzetten.' Op Twitter liet Lagendijk zondagavond weten: Need to apply for a special visa at Turk embassy in Neth. Hope it is only a bureaucratic obstacle and not a decision to block me forever'.'

Categorie: