maandag, 3. oktober 2016 - 20:57 Update: 03-10-2016 21:57

Bejaarde demonstranten in Griekenland bruut uiteengedreven met traangas

Griekse politie zet traangas in bij demonstratie gepensioneerden
Foto: fbf
Athene

Tijdens een manifestatie van bejaarde betogers in Athene heeft de Griekse politie traangas ingezet.

De senioren demonstreerden voor een hoger pensioen. De actie van de politie heeft tot veel verontwaardiging geleid. Ook bij de Griekse premier Alexis Tsipras. Dit meldt de Belgische krant De Morgen op basis van berichtgeving van televisiezender Skai. De Griekse regering heeft gelijk maatregelen genomen. Voortaan is het gebruik van traangas tegen senioren verboden.

Er waren enkele duizenden demonstranten naar Athene gekomen. Ze lieten tijdens hun betoging weten dat ze niet kunnen leven van een pensioen van 400 euro in de maand. De gepensioneerden krijgen steun van de communistische oppositie.

Toen de betogers in de buurt van de woning van de premier kwamen, liepen de spanningen tussen hen en de politie op. Hoewel agenten de straat hadden afgezet, probeerden enkele demonstranten de afzetting te doorbreken. Andere senioren hadden het gemunt op een politiewagen. Als reactie zetten de politie traangas in. Het dreef de gepensioneerden uiteen die hoestend vluchtten voor de gaswolken. Er werd in het land schande van gesproken en premier Tsipras heeft zijn collega, minister vaoor Burgerbescherming, laten weten dat zoiets nooit meer mag voorkomen, zo bericht Skai.

In de afgelopen jaren zijn de pensioenen in Griekenland, afhankelijk van het bedrag, met zo'n 25 à 55 procent gedaald. Zes op de tien bejaarden leven intussen van een pensioen dat lager is dan 700 euro per maand.  De Griekse regering voert strenge bezuinigingen door om te kunnen voldoen aan de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor nieuwe leningen.