donderdag, 6. oktober 2016 - 21:27 Update: 06-10-2016 22:22

Noodtoestand in Florida vanwege orkaan Matthew

Noodtoestand in Florida vanwege orkaan Matthew
Foto: White House
Orlando

In de Amerikaanse staten Florida, Georgië en South Carolina hebben naar schatting 1,5 miljoen mensen hun huizen al verlaten vanwege de komst van orkaan Matthew.

Voor delen van Florida heeft president Obama de noodtoestand uitgeroepen, zo melden verschillende media donderdag. Vrijdag blijven alle thema- en waterparken van Walt Disney World gesloten voor publiek. De orkaan bereikt donderdagnacht de Verenigde Staten. Doordat Matthew nu aan kracht heeft gewonnen, is het nu een orkaan geworden uit de vierde categorie, de op een na hoogste categorie. Het hart van de orkaan bereikt vermoedelijk morgenochtend lokale tijd Cape Canaveral. Naar verwachting wordt dit de zwaarste storm in elf jaar tijd. Er worden windstoten van bijna 220 kilometer per uur verwacht. Voor vandaag en morgen zijn door de luchtvaartmaatschappijen honderden vluchten geschrapt.

Haïti en Cuba

Eerder deze week bereikte de orkaan Matthew  Haïti en Cuba, waar zeker al meer dan 100 doden zijn gevallen. Op Haïti heeft orkaan Matthew voor een ware chaos gezorgd. De bevolking heeft het zwaar met omwaaiende bomen, rondvliegend puin en rivieren die buiten hun oevers zijn getreden. In Jeremie, een van de grotere steden op Haïti, is een groot gebrek aan eerste levensbehoeften, omdat de huizen en de gewassen zijn verwoest. Dit meldt RTL Nieuws. Haïti is een van de armste landen ter wereld. Het Rode Kruis heeft een gironummer geopend voor de slachtoffers van Matthew: 5125.