dinsdag, 18. oktober 2016 - 14:44 Update: 18-10-2016 15:33

Zestien maanden cel voor Westlandse bandenprikker

Celstraf, gebiedsverbod en behandeling voor Westlandse bandenprikker
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De 20-jarige man die tussen september 2015 en mei 2016 in de gemeente Westland een groot aantal auto’s onbruikbaar heeft gemaakt door met een mes in de banden te prikken, krijgt van de rechtbank Den Haag een celstraf van 16 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

De rechtbank vindt hem eveneens schuldig aan het proberen een vriend uit te lokken om ook banden lek te steken, zodat de verdenking tegen hem minder sterk werd. De bandenprikker mag door een apart op te leggen maatregel 2 jaar lang niet in de gemeente Westland komen. Verder moet hij zich gedurende de proeftijd van 3 jaar laten behandelen en onder toezicht stellen van de reclassering en moet hij in totaal duizenden euro’s schadevergoeding betalen aan slachtoffers.

​Auto’s vernield en beschadigd

De banden van een groot aantal in de gemeente Westland geparkeerde auto’s zijn lek geprikt/gestoken. Hiervan hebben de eigenaren in bijna alle gevallen aangifte gedaan. In een aantal gevallen werd op de auto een tekst aangetroffen van de persoon die de banden had lek geprikt, die zichzelf “Slash” noemde. Onder de bewoners van het Westland is hierdoor grote onrust ontstaan en schade aan de auto’s.

​Schuldig aan banden prikken van meer dan 200 auto’s

De rechtbank oordeelt dat de man schuldig was aan het onbruikbaar maken van meer dan 200 auto’s door de banden lek te prikken. Naast het aanwezig zijn van belastend forensisch onderzoek, ging het  steeds om incidenten die  in dezelfde nacht en binnen eenzelfde, zeer beperkt geografisch gebied plaatsvonden. Bovendien is de dader steeds’ op dezelfde wijze te werk gegaan: telkens ging het om autobanden die op een bepaalde manier zijn beschadigd, namelijk door deze met een scherp voorwerp lek te prikken/steken. 

​Vrijspraak voor een deel van de vernielde auto’s

De rechtbank is van oordeel dat er ten aanzien van een deel van de auto’s (zo'n 50 auto’s) onvoldoende wettig en overtuigend bewijs voorhanden is om tot een bewezenverklaring te kunnen komen dat de 20-jarige man de persoon is geweest die in een aantal betreffende nachten autobanden heeft lek gestoken. In tegenstelling tot de overige gevallen is voor deze incidenten geen belastend forensisch onderzoek in het dossier, zijn hier geen teksten op auto’s achtergelaten en acht de rechtbank de werkwijze onvoldoende dader-specifiek om de aangiftes te ondersteunen. Nu de desbetreffende aangiftes derhalve onvoldoende ondersteuning vinden in overige bewijsmiddelen, zal derechtbank de verdachte van de vernieling van deze auto’s vrijspreken. De eigenaren van deze auto’s krijgen dan ook geen schadevergoeding.