vrijdag, 21. oktober 2016 - 12:27 Update: 21-10-2016 21:57

Britse marine houdt Russische oorlogsvloot in Kanaal scherp in de gaten

Russische oorlogsvloot via Kanaal op weg naar Middellandse Zee
Foto: BlikopNieuws.nl
Londen

Een konvooi Russische oorlogsschepen dat onderweg is naar de Middellandse Zee zal vrijdag door het Kanaal varen.

Omdat de Russische vloot hierbij heel dicht langs de Britse kust zal  varen, wordt de vloot op de millimeter gevolgd door de Britse marine. Dit melden Sky News en de Daily Star vrijdag. Het gaat om onder meer een vliegdekschip, een kruiser, een antiduikbootschip, een destroyer en verscheidene ondersteunde vaartuigen. De autoriteiten gaan ervan uit dat de vloot het door oorlog verscheurde Syrië als bestemming heeft om daar de Russische militairen te gaan ondersteunen.

Een woordvoerder van het Engelse ministerie van Defensie zegt dat het overduidelijk is dat de Russen koers zetten richting de Straat van Dover. Volgens de Britse defensieminister Michael Fallon is de Russische operatie erop gericht om de reactie van de geallieerden te testen en op zoek te gaan naar zwakte in de alliancie,. Ook andere NAVO-leden zouden de Russische vloot scherp in de gaten houden.

Vorige maand kwam volgens het Russische staatsagentschap Tass de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu nog met de verklaring  dat het land haar 'strijdvaardigheid" van haar vloot in de Middellandse zee wil opkrikken. Shoigu liet toen weten dat 'de focus zal daarbij  zal liggen op het vrijwaren van de veiligheid van de zeevaart en andere Russische economische activiteiten op zee, naast het beantwoorden van nieuwe moderne dreigementen zoals piraterij en internationaal terrorisme'.