zaterdag, 26. november 2016 - 8:57 Update: 26-11-2016 9:57

Voormalig Cubaanse leider Fidel Castro (90) overleden

Voormalige Cubaanse leider Fidel Castro (90) overleden
Foto: BlikopNieuws.nl
Havana

De voormalig Cubaanse leider Fidel Castro is zaterdag op 90-jarige leeftijd overleden.

Zijn broer Raúl Castro,  de huidige president van Cuba,  heeft dat op de staatstelevisie bekendgemaakt. Fidel Castro,  bijgenaamd El Comandante, was van 1959 tot 2006 de onbetwiste leider van Cuba. Hij was een van de meest controversiële leiders van de vorige eeuw. Tijdens zijn regeerperiode overleefde hij 600 moordaanslagen en trotseerde hij de tegenwerking van de Verenigde Staten, die Cuba zagen als de voorpost van Sowjet Unie.

Leider Cubaanse revolutie

Fidel Castro was de leider van de Cubaanse revolutie. Tijdens zijn rechtenstudie aan de de universiteit van Havana raakte hij betrokken bij  linkse anti-imperialistische bewegingen. Hij komt al snel bij het verzet tegen de toen regerende dictator Batista, die met de Verenigde Staten samenwerkte. Castro en zijn broer Raúl hadden ene belangrijke rol in de Cubaanse revolutie. Hij leidde een succesvolle guerrillaoorlog tegen Batista's troepen, die zelf op de vlucht sloeg en in 1959 in ballingschap ging. Vervolgens werd  Castro opperbevelhebber van de strijdkrachten en kort daarna premier. Zijn betrokkenheid bij de omverwerping van Batista, evenals de vermoedelijke relatie met de Sovjet Premier Nikita Chroesjtsjov, alarmeerde de Verenigde Staten  Daarop organiseerde de CIA een mislukte invasie in de Varkensbaai in 1961 om zijn regering omver te werpen en heeft men verschillende pogingen gedaan om Fidel Castro te vermoorden. Ook stelden de VS een economische blokkade van Cuba in.Om deze bedreiging tegen te gaan, smeedde Castro een alliantie met de Sovjet-Unie en kon de Sovjet-Unie nucleaire wapens opslaan op het eiland, wat leidde tot de Cubaanse rakettencrisis in 1962. De bekende 'Cubacrisis'.

In 2006 draagt Fidel Castro vanwege gezondheidsredenen tijdelijk  de macht over aan zijn broer Raúl.  Achttien maanden later doet hij definitief afstand van zijn functie van staatsleider, en volgt Raúl Castro hem officieel op. De laatste jaren verscheen hij nog maar sporadisch in het openbaar. Dit gebeurde het laatste in augustus, op de viering van zijn 90ste verjaardag.

Categorie: