dinsdag, 6. december 2016 - 22:13 Update: 07-12-2016 12:27

Amerikaanse staat New York zet Nederlandse bedrijven op zwarte lijst

Amerikaanse staat zet Nederlandse bedrijven op zwarte lijst
Foto: BlikopNieuws.nl
Amsterdam

Vier Nederlandse bedrijven zijn door de Amerikaanse staat New York op een zwarte lijst gezet omdat zij Israël gericht zouden boycotten.

Het gaat om ASN Bank, Triodos bank, Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en waterbedrijf Vitens. De bedrijven hebben drie maanden de tijd gekregen om het tegendeel te bewijzen, voordat de boycot definitief wordt. Dit schrijft onder meer de NOS dinsdag. Op de lijst staan in totaal 13 ondernemingen. Het is niet duidelijk waarom de Nederlandse bedrijven op de lijst staan. Het kan zijn dat het te maken heeft met het feit dat deze bedrijven in de afgelopen jaren in Israël zijn gestopt met enkele activiteiten vanwege het omstreden nederzettingsbeleid in bezette gebieden.

Vitens besloot in 2014 de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot te beëindigen. Dit vanwege rapporten van de Verenigde Naties waarin werd beschreven dat Mekorot water onttrok uit de Palestijnse gebieden om dat te gebruiken voor Joodse nederzettingen. HaskoningDHV was betrokken bij de bouw van een afvalwaterzuiveringsproject. Op advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken stopte het bedrijf met het project, omdat het in een door Israël bezet gebied zou staan.

Sinds 1996 heeft HaskoningDHV een kantoor in Israël en voert het bedrijf meerdere projecten, waaronder de bouw van de metro in Tel Aviv, zo meldt het AD. Volgens Royal HaskoningDHV boycot het bedrijf Israël niet en werken ze in Israël al jaren aan projecten op het gebied van water, milieu en infrastructuur.