woensdag, 12. april 2017 - 10:14 Update: 12-04-2017 19:14

Aanhouding verdachte met islamitische achtergrond aanslag Dortmund

Aanslag Dortmund kent mogelijk islamitische achtergrond
Foto: Screenshot Youtube
Dortmund

De politie heeft na meerdere huiszoekingen een aanhouding verricht in het onderzoek naar de aanslag op de spelersbus van Dortmund van dinsdagavond. Dit melden de Duitse media woensdag.

Het gaat om een verdachte 'met een islamitische achtergrond'. De Duitse politie heeft nog een tweede verdachte ook met 'islamitische achtergrond' op het oog. 

Metalen deeltjes 

De gebruikte explosieven bevatten metalen deeltjes. Bij onderzoek aan de spelersbus zijn deze metalen deeltjes onder andere in de hoofdsteunen aangetroffen. 

Brieven

Bij de spelersbus van Borussia Dortmund zijn na de aanval twee brieven gevonden waarin de verantwoordelijkheid wordt opgeëist. Op één van de brieven zou de tekst staan 'In de naam van Allah'. Ook circuleert op internet een brief van een antifascistische beweging, aldus Duitse media. Inmiddels is het Duitse Openbaar Ministerie een groot onderzoek gestart na de aanslag. 

De krant Süddeutsche Zeitung meldt dat er in de brief wordt verwezen naar de militaire inzet van Duitsland in IS-gebied in Syrië. Zolang Duitsland zich niet terug trekt en de Amerikaanse vliegbasis in het Duitse Ramstein niet sluit, blijven Duitse beroemdheden op de dodenlijst staan.

Dortmund/Duitsland

Dinsdagavond deden zich in Duitsland rond 20.00 uur op de route van de spelersbus van Borussia Dortmund explosies voor toen deze onderweg was naar het voetbalstadion. 

Drie explosies

Het team van Dortmund was onderweg naar het stadion voor de kwartfinale van de Champions League tegen AS Monaco waarvan de aftrap om 20.45 uur gepland stond. Op ongeveer 10 kilometer van het stadion deden zich drie explosies voor net op het moment dat de bus voorbijreed. De explosieven bevonden zich in een heg langs de weg. De politie is op de bewuste locatie een groot onderzoek gestart. 

Ramen gesneuveld, 1 speler lichtgewond

Een aantal ramen van de spelersbus raakte beschadigd. Eén speler, Marc Bartra, zou lichtgewond zijn geraakt door de explosies en werd meteen naar het ziekenhuis gebracht. 

Het hele voetbalteam en de begeleiding is zwaar geschokt door het incident. De spelers zijn in veiligheid gebracht. De wedstrijd voor dinsdagavond werd afgelast en wordt misschien woensdagavond gespeeld.

]

Categorie:
Blik op 112: