woensdag, 14. juni 2017 - 12:21 Update: 14-06-2017 15:41

'Londense woontoren volledig in brand door brandbaar gevelmateriaal'

Londense woontoren volledig in brand door brandbaar gevelmateriaal
Londen

De brand in de woontoren in west-Londen heeft zich zo ernstig kunnen ontwikkelen door brandbaar gevelmateriaal dat op de flat was aangebracht.

Dat zeggen inmiddels meerdere brandweerdeskundigen. Op beelden van vanochtend zie je duidelijk dat het gevelmateriaal compleet is weggebrand. In het Midden-Oosten zijn vergelijkbare branden geweest.

Door de extreme hitte sprongen ramen van woningen en kreeg het vuur vrij spel. Maar ook in het pand waren er volgens experts problemen met de brandveiligheid waardoor het vuur zich snel kon verspreiden. Vooral mensen die woonde op hoger gelegen etages konden geen kant meer op. 

Kortsluiting koelkast

Mogelijk is kortsluiting in een koelkast de oorzaak van de enorme brand in de woontoren in Londen. Dit melden verschillende Britse media woensdag.

Meerdere doden gevallen

Een woordvoerster van de politie meldt dat er 6 doden zijn gevallen en nog eens 74 mensen gewond zijn geraakt. De brandweer is ter plaatse met 40 brandweer wagens en 200 brandweerlieden. Ook zijn er 100 ambulancemedewerkers ingezet om de velen gewonden eerste hulp te bieden.

Geen brandalarm

Volgens bewoners zou het brandalarm niet zijn afgegaan. Enkele jaren geleden hadden bewoners al aangegeven dat het onderhoud van het pand werd verwaarloosd en dat het slechts een kwestie van tijd was voordat er iets zou gebeuren.

Een ooggetuige meldt dat een moeder op de 12e verdieping, die met haar zes kinderen wilden vluchten voor het vuur, nog maar vier kinderen over had toen ze beneden aan kwam.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: