zondag, 1. oktober 2017 - 9:41 Update: 27-10-2017 21:01

Catalaanse regering: 761 gewonden door protesten

Catalanen massaal naar stembureaus, Spaanse politie neemt stembussen in beslag
Foto: Archief FBF.nl
Barcelona

Bij botsingen tussen betogers en de Spaanse ME, de Guardia Civil zijn in Barcelona enkele honderden mensen gewond geraakt

Volgens de catalaanse regering hebben de protestacties van zondag geleid tot 761 gewonden. De stemlokalen gingen officieel om 20.00 uur dicht, maar wie nog in de rij stond, mocht zijn stem nog uitbrengen. Volgens Jordi Turull, een woordvoerder van de Catalaanse regering, heeft de nationale politie vandaag 319 stembureaus gesloten. In totaal waren er ongeveer 2300 locaties waar Catalanen konden stemmen. De stemmen worden overgedragen aan de de Mossos, de Catalaanse politie. Dit meldt de NOS zondag.

Reactie op Twitter: edwin winkels @edwinwinkels 'Eerste uitslagen referendum Catalonië per gemeentes: circa 95% voor onafhankelijkheid, maar dat was te verwachten.'

De regering in Madrid heeft ook gereageerd op de gebeurtenissen in Catalonië. NOS-correspondent: 'Rop Zoutberg. "De regering in Madrid heeft gezegd: vergeet alles wat je vandaag hebt gezien, er is geen referendum geweest. Het was verboden." Ook stonden ze achter de Spaanse politie. "Ze hebben hun steun betuigd aan de agenten, een veer in hun kont gestoken.

De Catalanen reageerden vreedzaam op de tussenkomst van de politie, staken hun handen in de hoogte en begonnen te zingen. Enkelen stapten met bloemen in de handen op de politie af, zo meldt dagblad De Morgen. De krant schrijft verder dat de regionale politie, de Mossos d'Esquadra, die in de regio is ingeworteld, voor het referendum onder het gezag van Madrid werd geplaatst.Maar het bevel om scholen en andere kiesbureaus te verzegelen, kwamen ze 's morgens niet na.

Catalanen die bij de stembureaus stonden te wachten,  werden door de Spaanse oproerpolitie, de Guardia Civil, later hardhandig uiteen gedreven. Daarbij gebruikte de politie rubber kogels. De NOS meldt dat mensen die niet wilden vertrekken bij de stembureaus letterlijk aan hun haren werden weggesleept.

Bindend referendum

In Spanje hield de regering van de regio Catalonië zondag een bindend 'referendum' over haar onafhankelijkheid. De stembureaus waren zondagochtend om 9 uur opengegaan.

In de afgelopen dagen heeft de regering in Madrid geprobeerd het referendum tegen te houden. Ook gaf zij aan de uitkomst van het referendum niet te erkennen. Hoewel de stembureaus pas om negen uur open gingen, stonden er de hele nacht al honderden Catalanen bij de stembureaus. Velen brachten de nacht door in de stembureaus.  Ze wilden zo voorkomen dat de Spaanse politie de stembureaus zou sluiten. De Catalaanse politie, de Mossos d'Esquidra, had namelijk het bevel gekregen om de stemlokalen te verzegelen. Daarom bezetten politici, leerkrachten en ouders honderden scholen en andere openbare gebouwen die als kiesbureau gebruikt zullen worden. Dit schrijft de Belgische krant De Standaard zondag.

Guarda Civil

Inmiddels zijn de eerste berichten binnengekomen over tussenkomst van de Guardia Civil, Spaanse ME, die bij zo'n 15 stembureaus stembussen in beslag heeft genomen, zo melden Spaanse media. Volgens recente berichten grijpt de Guardia Civil hard in. Er zou  in Barcelona ook met rubber kogels zijn geschoten zijn en er is sprake van enkele gewonden.  Maar de Catalanen laten zich niet tegenhouden en gaan nog steeds naar de stembureaus om te stemmen.

In Madrid en andere Spaanse steden waren ook demonstraties vóór Spanje..Volgens het Spaanse hooggerechtshof is het referendum illegaal.

 

Lees alles over:
Categorie: