zaterdag, 21. oktober 2017 - 21:29 Update: 27-10-2017 21:01

450.000 Catalanen de straat op om te demonstreren tegen het ingrijpen van Spanje

Barcelona

In Barcelona zijn zaterdag honderddduizenden aanhangers van de Catalaanse afscheidingsbeweging de straat op gegaan om te demonstreren tegen de arrestatie van twee seperatistische leiders en tegen het ingrijpen van Spanje.

De Catalaanse leider Cares Puigdemont sprak de 450.000 demonstranten toe. Spanje wil volgende week het bestuur van Catalonië overnemen. Madrid zal de deelstaat dan besturen to er verkiezingen worden gehouden. Die zullen binnen zes maanden plaatsvinden. Dat zal er een nieuwe regioregering aantreden. Dit melden meerdere media zaterdag. De Catalaanse regering beschouwt dit als een 'staatsgreep' en een terugkeer naar de dictatuur, omdat er op deze wijze democratische gekozen bestuurders aan de kant worden gezet. De partij van Puigdemont, de nationalistische PDECat, noemt het 'de ergste aanval in eeuwen' door de Spaanse regering.

Inmiddels wordt de achterban voorbereid op "directe actie": het opwerpen van barricades, bezettingen en sabotage. In Catalonië zijn ruim 5.000 politieagenten afkomstig uit andere delen van Spanje gestationeerd.

Lees alles over:
Categorie: