woensdag, 2. mei 2018 - 10:39 Update: 02-05-2018 11:08

Nederland gaat nog veel meer betalen aan de EU

Nederland gaat nog veel meer betalen aan de EU
Foto: Archief FBF.nl
Brussel

De EU-begroting stijgt als het aan de Europese Unie (EU) ligt van 1000 miljard naar 1300 miljard, verdeeld over 7 jaar.

Daarbij wil de Commissie een eind maken aan het systeem van vaste kortingen op de afdracht. Met de voorstellen voor de begroting vanaf 2021 begint een harde strijd tussen de lidstaten. De Europese Unie en veel landen vinden de Brexit en andere ontwikkelingen een aanleiding om de begroting stevig te willen hervormen. Het lijkt erop dat bij de oostelijke lidstaten de hardste klappen gaat.  Dit melden meerdere media woensdag. 

Geen voordeeltjes meer 

Nederland betaalt nu aan de Europese begroting ongeveer zeven miljard euro. Maar dat kan in de komende periode misschien oplopen tot wel 10 miljard. Als het aan de Commissie ligt, raakt Nederland net als landen als Zweden en Denemarken hun voordeeltjes kwijt. Zonder die korting wordt Nederland het land dat misschien wel het meest betaalt aan de EU.

Kritische houding tegenover Brussel wordt bestraft

Behalve met verzet van de betalende landen krijgt de EU ook te maken met een forse discussie tussen Oost en Zuid. De criteria om geld te krijgen gaan veranderen. Landen waar veel migranten aankomen en die dus extra kosten moeten maken voor bewaking van de buitengrenzen, krijgen meer geld. Vooral Italië en Griekenland en in mindere mate Spanje zullen hiervan profiteren.

Dat gaat ten koste van bijvoorbeeld Hongarije en Polen. In Boedapest en Warschau wordt nu al gezegd dat het niet eerlijk is, en dat ze gestraft worden voor hun kritische houding tegenover Brussel.