woensdag, 4. juli 2018 - 10:10 Update: 04-07-2018 10:57

Polen demonstreren tegen ingrijpen regering bij het Hooggerechtshof

Polen demonstreren tegen ingrijpen regering bij het Hooggerechtshof
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Warschau

In Polen zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het ingrijpen door de regering bij het Hooggerechtshof.

Vanwege een nieuwe wet moeten tientallen leden van het Hooggerechtshof stoppen, omdat ze de persioengerechtigde leeftijd van 65 jaar hebben bereikt. Tot nu toe was die pensioenleeftijd 70 jaar. Dinsdag werden tientallen leden van het hof naar huis gestuurd vanwege het feit dat ze volgens de nieuwe wet de  pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Volgens tegenstanders van de wet is deze wet een machtsgreep van de geregerende rechtsconservatieve PiS-partij, waardoor de onafhankelijkheid van de rechtspraak in het geding is. Vervangers worden namelijk gekozen door een commissie met leden die door de PiS worden geïnstalleerd. De regering zegt dat deze maatregel nodig is om de "corrupte" rechtsmacht te hervormen; de oude communisten zouden daarin nog veel te veel macht hebben. Dit melden meerdere media woensdag. 

De voorzitter van het Hooggerechtshof, de 65-jarige Malgorzata Gersdorf zegt dat de nieuwe maatregel ongrondwettelijk is. Zij is woensdag gewoon aan het werk gegaan. Ze is van plan haar termijn helemaal uit te zitten. Een andere tegenstander van de nieuwe wetgeving is nobelprijswinnaar, oud-president en voormalig leider van het verzet tegen het communistische bewind Lech Wales. Eerder op Facebook zei hij: 'Als ze aan het Hooggerechtshof komen, ga ik naar Warschau.'