woensdag, 19. september 2018 - 16:06 Update: 19-09-2018 16:27

Betonrot geconstateerd in Belgische kernreactoren

Betonrot geconstateerd in Belgische kernreactoren
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Tihange/Doel

Bij de twee kernreactoren in Doel en Tihange in België is betonrot geconstateerd. Dit heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) in België woensdag bekendgemaakt.

Betondegradatie

'Tijdens de geplande stillegging van de reactoren van Doel 3 en Tihange 3 stelde exploitant ENGIE Electrabel, tijdens een inspectie in de bunkergebouwen van beide reactoren, een betondegradatie vast. Deze gebouwen huisvesten de noodsystemen van het 2de niveau', aldus het FANC.

Tihange 2 en Doel 4

Er is reeds voorzien dat de reactorgebouwen waarop dit fenomeen mogelijk ook betrekking heeft, namelijk Tihange 2 en Doel 4, bij de volgende geplande stilleggingen, worden geïnspecteerd. Deze beide reactoren zijn momenteel stilgelegd voor onderhoudswerken, en de exploitant voerde daarop inspecties uit. Hierbij werd een betondegradatie in de plafonds van de bunkers van Doel 4 en Tihange 2 vastgesteld.

Voorzien

In Tihange 2 werden indicaties qua veroudering van het beton reeds vastgesteld tijdens eerdere inspecties waardoor herstellingwerken reeds voorzien waren, nog voor de recentste inspecties van augustus. Voor zowel Tihange 2 als Doel 4 lopen de analyses om een correcte diagnose te stellen in functie van het opstarten van herstellingswerken. De resultaten van deze analyses en de methodologie bij de herstellingen worden dan besproken met het FANC en zijn filiaal Bel V.

Nog geen groen licht

Zoals het het geval is in Tihange 3 moet de weerstand van de betrokken gebouwen worden aangetoond vooraleer het FANC en zijn filiaal Bel V groen licht kunnen geven voor de heropstart van de reactoren van Doel 4 en Tihange 2. 'Het dossier zal dan ook aandachtig verder worden opgevolgd. Deze gebeurtenissen hebben geen enkele impact gehad op de bevolking, de werknemers en het leefmilieu', aldus het FANC.

Categorie:
Tag(s):