zondag, 30. september 2018 - 9:59 Update: 30-09-2018 21:30

Aantal doden Sulawesi al gestegen naar 1203

Al meer dan 800 doden na aardbeving en vloedgolf op Sulawesi
Foto: Printscreen Youtube /Катаклизмы и катастрофы природы.
Sulawesi

De Indonesische nieuwssite Kumparan meldt dat het aantal doden is gestegen tot 1203. De site verwijst naar de nationale politie.

Maar de Indonesische autoriteiten hebben dit nog niet bevestigd. Officieel staat dat het aantal mensen dat is omgekomen bij de aardbeving en de vloedgolf  op het Indonesische eiland Sualweis nog op 832.

De autoriteiten meldden zondag dat er 832 doden zijn geteld. Maar dat aantal zal hoogstwaarschijnlijk nog flink oplopen. Er wordt gevreesd dat er langs de kust nog veel meer slachtoffers zijn gevallen. Volgens vice-president Jusuf Kalla zijn er mogelijk zelfs duizenden doden te betreuren. Dit melden meerdere media zondag. 

In de provinciehoofdstad Palu zijn al 420 doden gevallen, maar er zitten nog tientallen mensen vast onder het puin van huizen, hotels en winkelcentra. Er zijn veel doden gevallen op de stranden van Palu, waar een groot festival plaatsvond. Veel toegangswegen zijn beschadigd waardoor reddingswerkzaamheden moeilijk op gang komen. Ook de landingsbaan van het vliegveld van Palu is beschadigd. Er kunnen daar alleen helikopters landen.

Uit de stand Donggala, een stad waar zo'n driehonderdduizend mensen wonen en die als een van de eerste door de drie meter hoge vloedgolf moet zijn getroffen, zijn nog altijd geen berichten gekomen. 

Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft een rekening geopend voor de slachtoffers: Giro 6868. Eerste prioriteit zijn de zoek- en reddingsoperaties, maar ook noodhulpgoederen zijn onderweg. Het gaat om dekzeilen, jerrycans, kleding en slaapmatten. Schoon drinkwater is grote prioriteit om te voorkomen dat na deze ramp een nieuwe ramp volgt door de uitbraak van ziektes.

 

Categorie:
Tag(s):