maandag, 22. oktober 2018 - 11:29 Update: 22-10-2018 12:07

Australische regering biedt excuses aan voor seksueel misbruik in het land

Australische regering biedt excuses aan voor seksueel misbruik in het land
Foto: fbf
Canberra

De Ausstralische regering heeft bij monde van premier Scott Morrison excuses aangeboden voor he seksueel misbruik van kinderen dat op grote schaal in het land heeft plaatsgevonden.

In december kwam een onderzoekscommissie met de conclusie dat decennialang tienduizenden kinderen, veelal in de omgeving van Kerk, werden misbruikt. De onderzoekscommissie deed vijf jaar onderzoek naar  het misbruik. Zestig procent van het misbruik vond plaats bij de Rooms-Katholieke Kerk. Daarnaast vond het ook plaats in scholen, weeshuizen en andere organisaties.  Dit melden meerdere media maandag.

Er waren honderden slachtoffers en familieleden naar het parlement in Canberra gekomen om de excuses van de regering te horen. Premier Scott Morrison in zijn speech: 'Australië heeft lang niet geluisterd, niet geloofd en geen gerechtigheid geboden. Sorry. Ik zeg nu simpelweg: ik geloof jullie, wij geloven jullie, jullie land gelooft jullie.' De premier was geëmotioneerd en gaf toe dat de staat er niet in geslaagd is om de kinderen te beschermen tegen de 'kwaadaardige en duistere' misdrijven. 

Als vorm van compensatie komt er een Nationaal Museum die mensen meer bewust moeten maken van de impact van kindermisbruik. Slachtoffers kunnen ook aanspraak maken op een financiële schadevergoeding.

Categorie: