donderdag, 6. december 2018 - 20:19 Update: 06-12-2018 22:37

Belgische student krijgt hartstilstand na uit de hand gelopen ontgroening

Belgische student in coma na uit de hand gelopen ontgroening
Foto: Archief FBF.nl
Leuven

Een student van KU Leuven (B.) ligt in coma na zijn ontgroening bij een studentenvereniging.

De jongen moest zoveel vissaus drinken dat hij door het hoge zoutgehalte mogelijk een hartstilstand kreeg. Hij was tijdens de ontgroening ook onderkoeld geraakt. Ook twee andere studenten die de ontgroening moesten ondergaan, belandden in het ziekenhuis.

Leden van de studentenclub Reuzegom brachten woensdagavond drie eerstejaars naar de spoedafdeling van het ziekenhuis in het Belgische Malle. Voor de ontgroening van drie nieuwe leden was een 20-tal leden van Reuzegom, de vereniging voor Antwerpse studenten die in Leuven studeren,  in een blokhut in Vorselaar neergestreken. Rond 21.00 uur bleken de drie eerstejaars, een 19-jarige uit Hove en twee 20-jarigen uit Zandhoven en Edegem zich niet goed te voelen. ze waren alle drie onderkoeld en hadden veel zout in hun bloed. De 20-jarige man uit Edegem kreeg op de spoeddienst  een hartstilstand. Terwijl hulpverleners hem reanimeerden bracht een ambulance hem naar het UZ Antwerpen. Dit meldt onder meer de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws (HLN). Volgens de krant ligt hij in coma en wordt hij beademd.  Zijn situatie is volgens het parket nog kritiek. De twee andere nieuwelingen liggen nog in het ziekenhuis, maar zijn bij bewustzijn.

Een goede bron tegen de krant: 'Ze moesten naakt in het bos zitten en kregen water over zich heen. Zijn lichaamstemperatuur was nog maar 28 graden en de zoutconcentratie was ongekend hoog. De professor zei dat hij nog nooit zoiets had gezien. In Antwerpen hebben ze hem aan machines gelegd om zijn bloed rond te pompen door het lichaam en hem kunstmatig te beademen.'

De Leuvense studentenclub Reuzegom kwam in het verleden al in opspraak vanwege vermeend dierenmisbruik. De KU Leuven benadrukt dat de club zelf niet verbonden is aan de universiteit en dat ze het verdere onderzoek afwacht. Justitie in Antwerpen is een onderzoek gestart.