donderdag, 13. juni 2019 - 10:25 Update: 14-06-2019 8:41

Gevaarlijke tropische 'reuzenteek' aangetroffen bij Nederlandse grens

tropische reuzenteek, duitsland, aangetroffen, overwinteren
Foto: Wageningen University
Hohenheim

In de afgelopen dagen zijn in Duitsland dicht bij de Nederlandse grens zeker zes Hyalomma-teken gevonden.

Deze teken zijn drie keer zo groot als normale teken en kunnen van tientallen meters afstand mensen ruiken en volgen. De beestjes kunnen gevaarlijke ziekten overbrengen. Dit meldt de Duitse regionale omroep WDR. Volgens de WDR heeft de Universiteit van Hohenheim één Hyalomma-teek aangetroffen op een paard in Nedersaksen en de andere vijf op een paardenboerderij in het Duitse Geldern. Dat is een half uur rijden van Venlo. Dat de Hyalomma-teken tegelijkertijd op verschillende plaatsen actief werden, komt volgens de experts door de drie warme dagen die daaraan vooraf gingen. Deze teken houden van warmte.

Teken hebben mogelijk winter overleefd

In 2017 werden ook al Hyalomma-teken in Duitsland aangetroffen. De onderzoekers denken dat de teken, die oorspronkelijk uit Azië en Afrika komen, overgebracht worden door trekvogels. De beestjes zitten al in veel Zuid-Europese landen. Maar de nu gevonden teken zijn relatief vroeg in het jaar opgedoken. De experts maken zich zorgen want  het erop lijkt dat de exemplaren die nu gevonden zijn, de winter in Duitsland hebben overleefd. Een deskundige tegen WDR: 'Deze exemplaren zijn redelijk vroeg in het seizoen opgedoken, en als je kijkt naar hun grootte en hun ontwikkelings-cyclus terug berekent, waren ze al in Duitsland op het moment dat er nog helemaal geen trekvogels waren.' Als de teken de winter in Duitsland konden overleven, kan dat betekenen dat de dieren zich verder in de regio zullen verspreiden. 

Krim-Congo-koorts

De hyalomma-teek kan gevaarlijke ziektes overbrengen, zoals het virus dat Krim-Congo-koorts veroorzaakt. Die ziekte verspreidt zich via bloed- en lymfebanen in het lichaam en leidt tot leverschade. Ook in andere weefsels en organen kunnen zwellingen en bloedingen ontstaan. In sommige gevallen is de ziekte dodelijk.