woensdag, 2. september 2020 - 16:48 Update: 03-09-2020 9:11

Duitsland: Navalny vergiftigd met zenuwgas Novichok

laboratorium-bloedtest
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Berlijn

Alexej Navalny is vergiftigd met het zenuwgas Novichok. Dit heeft de Duitse regering woensdag bekendgemaakt na onderzoek door een speciaal laboratorium van de Duitse overheid. Met het zelfde soort zenuwgas werden in 2018 in Engeland Sergei en Yulia Skripal ook vergiftigd.

'Ondubbelzinnig bewijs'

Op initiatief van het Charité Ziekenhuis in Berlijn voerde een speciaal Bundeswehr-laboratorium een toxicologische test uit met monsters van Alexej Nawalny. 'Daarbij werd het ondubbelzinnige bewijs geleverd van een chemisch zenuwgas van de Novitschok-groep', aldus de Duitse regering in haar verklaring van woensdag. Alexej Navalny werd op 22 augustus van Rusland naar Berlijn gevlogen voor medische behandeling na vergiftigingsverschijnselen.

Angela Merkel

Bondskanselier Angela Merkel en federaal minister van Financiën Olaf Scholz, federaal minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas, federaal minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, federaal minister van Justitie Christine Lambrecht, federaal minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer en het hoofd van de bondskanselarij, prof.Helge Braun, bespraken de conclusie van het onderzoek.

Uitleg

De Federale regering van Duitsland noemt het incident 'schokkend' veroordeelt deze aanval in de sterkst mogelijke bewoordingen. 'De Russische regering wordt aangespoord om uitleg te geven over het incident', aldus de Duitse regering.

Categorie: