zondag, 8. november 2020 - 10:02 Update: 08-11-2020 16:04

Biden in overwinningstoespraak: 'Ik wil de ziel van Amerika herstellen'

biden-toespraak-overwinning
Foto: Screenshot Joe Biden / Twitter
Washington

Vannacht om 02.00 uur Nederlandse tijd heeft Joe Biden zijn eerste toespraak voor het Amerikaanse volk en de hele wereld gehouden na zijn overwinning op Donald Trump in de race om het presidentschap in de Verenigde Staten.

'Ziel van Amerika herstellen'

Biden wil dat de Verenigde Staten weer gerespecteerd wordt over de hele wereld. Hij wil niet alleen leiden met macht maar ook door een voorbeeld te zijn. Zijn eerste taak ziet hij als de aanpak van de corona-epidemie. Daarvoor zal hij morgen een Taskforce aanstellen die gaat nadenken over de aanpak van de bestrijding.

Belangrijkste quotes uit toespraak Biden

Mensen, de mensen van deze natie hebben gesproken. Ze hebben ons een duidelijke overwinning bezorgd. Een overtuigende overwinning. Een overwinning voor "We the People."

Ik beloof een president te zijn die niet probeert te verdelen, maar zich te verenigen. Die geen rode en blauwe staten ziet maar de Verenigde Staten. En die met heel zijn hart zal werken om het vertrouwen van het hele volk te winnen.

Voor Amerika's opvoeders is dit een geweldige dag: jullie gaan er zelf een hebben in het Witte Huis en Jill gaat een geweldige First Lady worden.

Aan iedereen die zich vrijwillig heeft aangemeld, in de peilingen heeft meegewerkt tijdens deze pandemie, lokale verkiezingsfunctionarissen - u verdient een speciale dank van dit land.

Het is tijd om de harde retoriek opzij te zetten. Om de temperatuur te verlagen. Om elkaar weer te zien. Om weer naar elkaar te luisteren.

De Bijbel vertelt ons dat er voor alles een seizoen is - een tijd om op te bouwen, een tijd om te oogsten, een tijd om te zaaien. En een tijd om te genezen. Dit is de tijd om te genezen in Amerika.

We kunnen de economie niet herstellen, onze vitaliteit herstellen of genieten van de kostbaarste momenten van het leven - een kleinkind knuffelen, verjaardagen, bruiloften, diploma-uitreikingen, alle momenten die voor ons het belangrijkst zijn - totdat we dit virus onder controle hebben.

Nu de campagne voorbij is: wat is de wil van de mensen? Wat is ons mandaat? Ik geloof dat het dit is: Amerikanen hebben ons opgeroepen om de krachten van fatsoen en rechtvaardigheid te bundelen. Om de krachten van de wetenschap en de krachten van hoop te bundelen in de grote veldslagen van onze tijd.

Ik geloof dat dit deel uitmaakt van het mandaat van het Amerikaanse volk. Ze willen dat we samenwerken. Dat is de keuze die ik zal maken. En ik roep het Congres - zowel democraten als republikeinen - op om die keuze met mij te maken.

Vooral voor die momenten dat deze campagne op zijn laagst was, kwam de Afro-Amerikaanse gemeenschap weer voor me op. Ze kunnen altijd rekenen op mijn steun, en ik reken op de steun van hen.

Vanavond kijkt de hele wereld naar Amerika. Ik geloof dat Amerika op ons best een baken is voor de wereld. En we leiden niet door het voorbeeld van onze kracht, maar door de kracht van ons voorbeeld.

Met een vol hart en vaste handen, met geloof in Amerika en in elkaar, met liefde voor het land - en een dorst naar gerechtigheid - laten we de natie zijn waarvan we weten dat we die kunnen zijn.

Een natie verenigd.

 

Een natie werd sterker.

 

Een natie genezen.

 

De Verenigde Staten van Amerika.