donderdag, 3. februari 2022 - 14:06

IKEA haalt niet oplaadbare batterijen uit assortiment

Batterijen IKEA
Foto: Ikea
Amsterdam

IKEA stopt vanaf nu wereldwijd met de verkoop van alle niet-oplaadbare alkaline batterijen. Het Zweedse woonwarenhuis heeft de ambitie om in 2030 circulair en klimaatpositief te zijn en wil mensen inspireren om duurzamer te leven door keuzes op dat gebied een stuk eenvoudiger maken. Door niet-oplaadbare batterijen uit de winkel te halen en enkel nog de oplaadbare variant aan te bieden, stimuleert IKEA consumenten om over te stappen op oplaadbare batterijen. Hiermee besparen consumenten op termijn geld én verminderen zij het afval thuis. Voor IKEA is niet-duurzame consumptie een van de grootste uitdagingen. Als grote retailer heeft het bedrijf de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een oplossing en duurzame consumptie te bevorderen.

Duurzame consumptie

Oplaadbare batterijen zijn een stuk beter voor het milieu dan niet-oplaadbare batterijen. Het optimaal benutten van grondstoffen en het zo veel mogelijk verminderen van afval zijn belangrijke speerpunten van IKEA. Het bedrijf wil de levensduur van producten verlengen. Het verkopen van producten voor eenmalig gebruik zoals een niet-oplaadbare batterij past niet meer binnen deze ambities. 

Grote potentie

In de afgelopen twee jaar verkocht IKEA wereldwijd gemiddeld 200 miljoen alkaline batterijen op jaarbasis. Berekeningen laten zien dat als alle IKEA klanten - hypothetisch - zouden overstappen van ALKALISK alkaline batterijen naar de oplaadbare LADDA batterijen, en deze zouden gebruiken voor apparaten met een hoog energieverbruik en vijftig keer zouden opladen, de wereldwijde afvalvermindering ongeveer 5.000 ton op jaarbasis zou zijn. Aangezien een LADDA batterij zo'n 500 keer kan worden opgeladen, is de potentie voor afvalvermindering enorm.

Categorie:
Provincie: