maandag, 16. mei 2022 - 17:41 Update: 16-05-2022 17:42

NAVO-ministers bespreken lidmaatschapsaanvraag Zweden en Finland

stoltenberg-navo
Foto: NAVO/NATO
Berlijn/Duitsland

Zondag kwamen de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Berlijn bijeen om de mogelijke toetredingsaanvragen van Finland en Zweden te bespreken en om de steun van de NAVO aan Oekraïne te bevestigen na de brute invasie van Rusland.

'Historisch'

Stoltenberg, die de media toesprak via een videoverbinding, samen met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock, zei dat Zweden en Finland de naaste partners van de NAVO zijn en dat als ze besluiten het lidmaatschap aan te vragen, dat "historisch" zou zijn. "Hun lidmaatschap van de NAVO zou onze gedeelde veiligheid vergroten, aantonen dat de deur van de NAVO openstaat en dat agressie niet loont", zei de heer Stoltenberg, herhalend dat alle soevereine naties het recht hebben om hun eigen weg te kiezen.

Steun aan Oekraïne 

Ter afsluiting van de tweedaagse bijeenkomst van ministers zei de heer Stoltenberg dat de Bondgenoten ook de steun aan Oekraïne bespraken, de afschrikking en verdediging van de NAVO verder versterkten, evenals de langetermijngevolgen van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Nadat de Russische troepen Kiev niet hebben ingenomen, trekken ze zich terug uit Charkov en is hun Donbass-offensief tot stilstand gekomen, zei Stoltenberg. 

'NAVO sterker dan ooit'

"Rusland bereikt zijn strategische doelstellingen niet", zei hij. “President Poetin wil dat Oekraïne wordt verslagen, de NAVO wordt neergehaald en dat Europa en Noord-Amerika worden verdeeld. Maar Oekraïne staat, de NAVO is sterker dan ooit. Europa en Noord-Amerika zijn stevig verenigd. Oekraïne kan deze oorlog winnen”, zei de secretaris-generaal, eraan toevoegend dat de Bondgenoten hun militaire hulp aan Oekraïne moeten blijven verhogen.

'Besluiten nemen op komende NAVO-Top in Madrid'

Stoltenberg zei dat de ministers ook de komende NAVO-Top in Madrid bespraken, die naar verwachting besluiten zal nemen over het versterken van de houding van het Bondgenootschap, het versterken van de steun voor mondiale partners en het aannemen van het volgende Strategische Concept van het Bondgenootschap, de blauwdruk voor de toekomstige aanpassing van de NAVO aan een gevaarlijker en concurrerender wereld.