donderdag, 26. mei 2016 - 9:20 Update: 26-05-2016 9:25

'Encrypteer je Android smartphone voor je hem verkoopt'

Encrypteer je Android smartphone voor je hem verkoopt
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam/Brussel

De politie in België waarschuwt mensen bij de verkoop van hun smartphone. Wat veel mensen vaak niet weten, is dat ze meer weggeven dan alleen hun tweedehands apparaatje.

Zo bleek op 2 van de 20 tweedehands gekochte smartphones dat de Gmail-account nog steeds actief is. De vorige eigenaars hadden hun telefoon dus zonder meer uitgeschakeld voordat ze hem te koop aanboden. Op de andere toestellen die wel waren gereset via de daartoe voorziene functie, hebben de onderzoekers een gegevensherstelprogramma gebruikt.

Pikante privé-foto's

En met succes: uit de geteste smartphones hebben ze een 4000-tal foto's kunnen opvissen, waarvan 1500 familiefoto's met kinderen, meer dan 750 foto's van meer of minder geklede vrouwen, meer dan 250 selfies van de vorige eigenaar van de telefoon, 750 e-mails en sms-berichten, 250 contacten en nog veel meer. 

Als u dus uw Androidtelefoon of -tablet wenst te verkopen, raad de politie aan de inhoud van uw toestel te versleutelen met de functie in het instellingenmenu in de rubriek Beveiliging. Dit zal enige tijd duren. Sluit het toestel dus zolang aan op een externe stroombron.

Daarna kunt u de fabrieksinstellingen herstellen, wat eveneens via dit menu mogelijk is. Andere oplossing: het gebruik van speciale applicaties die al uw gegevens zullen wissen alvorens de fabrieksinstellingen te herstellen.

U kunt bijvoorbeeld naar de Android PlayStore gaan en iShredder 3 installeren.