woensdag, 28. juni 2017 - 15:06 Update: 28-06-2017 17:58

Wereldwijde cyberaanval treft niet ''gestrande'' politie

Wereldwijde cyberaanval treft niet ''gestrande'' politie
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Driebergen

De wereldwijde cyberaanval die sinds 27 juni speelt, heeft de politiesystemen niet getroffen. Wel neemt de politie voorzorgsmaatregelen, zo laat de politie in een reactie weten.

De politie zit met een ernstige internetstoring, waardoor ze niet kunnen inloggen op de computer en ook niet op het digitale systeem waarmee bonnen worden uitgeschreven.

Is de politie zelf getroffen door de cyberaanval?

De politie is zelf niet getroffen door de cyberaanval, maar heeft sinds gistermiddag 27 juni voorzorgsmaatregelen genomen. Hierdoor zijn functionaliteiten op onze website politie.nl tijdelijk niet of niet volledig beschikbaar.

Doet de politie onderzoek naar deze cyberaanval?

De politie doet onderzoek samen met alle voor ons relevante internationale opsporingspartners en diverse private cyber securitybedrijven.

Waar richt het onderzoek van de politie zich op?

Het onderzoek richt zich op het opsporen van daders, het stoppen of verstoren van de cyberaanval, en het beperken van schade bijvoorbeeld door preventie-adviezen te geven.

Is er al zicht op wie er achter deze cyberaanval zit?

Aangezien het gaat om een wereldwijde cyberaanval, werkt de politie nauw samen met internationale opsporingspartners. Het onderzoek is in volle gang.

Hoe veel Nederlandse slachtoffers hebben zich gemeld bij de politie?

Het is bekend dat enkele grote internationale bedrijven, gevestigd in Nederland, getroffen zijn door de cyberaanval.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: