dinsdag, 9. februari 2016 - 15:04 Update: 09-02-2016 15:34

Zekerheid positie Nederlandse werknemer sterk gedaald

Zekerheid positie Nederlandse werknemer sterk gedaald
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

In de afgelopen jaren is de positie van werknemers in Nederland in een hoog tempo onzekerder geworden.

In een rapport dat dinsdag wordt gepubliceerd, schrijft de economische denktank OESO,  dat alleen in Spanje en in Griekenland het risico op werkloosheid tussen 2007 en 2013 sterker toenam dan in Nederland. De OESO stelt dat door de sterk gegroeide kans op werkloosheid de gehele baanzekerheid in Nederland zienderogen is afgenomen. Dit meldt nu.nl dinsdag.

In Nederland daalde de kans op het behoud van een baan sneller dan in landen die veel meer werden geraakt door de economische crisis, zoals Ierland, Italië en Slovenië, zo schrijft de OESO. Door de relatief hoge uitkeringen zou het baanverlies financieel minder ingrijpend zijn dan in andere landen, zo meent de denktank.

Volgens de OESO scoort Nederland hoog op het gebied van beloning. Het gemiddelde loon is alleen in Luxemburg hoger, terwijl de inkomensongelijkheid relatief laag is.

In de OESO-landen zijn twee groepen het slechtst af: jongeren en laagopgeleiden. Zij zijn vaker werkloos, verdienen minder en hebben te maken met een grotere onzekerheid op de arbeidsmarkt. Ook ervaren zij vaker werkdruk.

Categorie: