vrijdag, 12. februari 2016 - 12:51

Economieën eurozone en EU 0,3 procent groter

Economieën eurozone en EU 0,3 procent groter
Amsterdam

De economieën van zowel de eurozone als de hele EU zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar gegroeid met 0,3 procent. Dat meldt Eurostat. De economie van Nederland houdt daarmee dus gelijke tred met de eurozone: CBS meldde donderdag al dat het Nederlandse bbp met 0,3 procent groeide.

In het derde kwartaal van 2015 kwamen de eurolanden samen ook al 0,3 procent in de plus uit. In de Europese Unie was de groei een kwartaal eerder met 0,4 nog iets groter. Nederland lag toen met 0,1 procent groei onder het gemiddelde.

Vergeleken met het vierde kwartaal van 2014 was het bbp in de eurozone eind vorig jaar 1,5 procent groter. De 28 EU-economieën waren zelfs 1,8 procent groter dan een jaar eerder.

Stijgers en dalers

Duitsland, de grootste economie van de eurozone, noteerde net als buurlanden Nederland en België een plus van 0,3 procent in het vierde kwartaal. Het bbp van nummer twee Frankrijk stokte op 0,2 procent, na een groei van 0,3 procent een kwartaal daarvoor. 
De Franse groei is nog altijd iets hoger dan die in Italië. De Italianen kwamen niet verder kwam dan een toename van 0,1 procent. De economie in Italië groeide vorig jaar elk kwartaal minder hard.

Griekenland eindigde het laatste kwartaal van vorig jaar opnieuw in de min. Wel was de afname met 0,6 procent minder stevig dan in de derde periode, toen de economie met 1,4 procent kromp. Eerder werd nog gerapporteerd dat de Griekse economie in het derde kwartaal maar met een halve procent was gekrompen.

Estland (1,2 procent), Polen en Roemenië (beiden 1,1 procent) noteerden de grootste groei in de EU. Ook in Spanje kwam het groeicijfer met 0,8 procent ver boven het gemiddelde uit. Spanje zette daarmee een trend voort, het land zat vorig jaar elk kwartaal fors boven het Europees gemiddelde.

Categorie:
Tag(s):