maandag, 22. februari 2016 - 11:37 Update: 22-02-2016 19:48

Zware kritiek op Asscher over financiële administratie Amsterdam

Zware kritiek op Asscher vanwege financiële administratie Amsterdam
Foto: Min. Alg. Zaken
Amsterdam

Dat de financiële administratie van Amsterdam zo'n rommeljte is, komt doordat Lodewijk Asscher, destijds in de functie van wethouder van financiën, samen met de ambtenarij en de raad tekortgeschoten zijn.

Dit is de conclusie van de enquêtecommissie, die onderzoek deed naar de financiën in Amsterdam tussen 2002 en 2012. Het rapport hierover is maandag verschenen. Doordat de bovengenoemde partijen steken lieten vallen, liet de gemeente jaarlijks tientallen miljoenen euro's liggen. Dit melden verschillende media maandag.

De ambtenarij wordt 'eilanddenken' verweten en de gemeenteraad zou 'niet genoeg gecontroleerd' hebben. In de periode 20002 en 2012 werd wel geprobeerd, ook door Asscher, om de afdeling financiën van de gemeente op orde te krijgen, maar die veranderingen werden niet streng genoeg doorgevoerd., aldus de commissie.

Het rapport stelt: 'De raad, het college, de wethouder Financiën en de gemeentesecretaris hebben te weinig prioriteit gegeven aan het realiseren van de benodigde verbeteringen en onvoldoende krachtig de veranderingen aangejaagd. (…) Het is vaak niet helder welk probleem wordt aangepakt en wie verantwoordelijk is voor het oplossen ervan’’, aldus het rapport.

Lodewijk Asscher, nu minister van Financiën, wil niet ingaan op de inhoud van het rapport. In de Telegraaf zegt hij: 'Ik heb met belangstelling kennis genomen van het rapport. Het is goed als de stad zijn bestuurlijke processen kan optimaliseren. Ik hoop dat de gemeenteraad zijn voordeel doet met het rapport.'

Categorie: