woensdag, 9. maart 2016 - 11:16 Update: 09-03-2016 11:34

Verbond start pilotlessen mbo-scholen in kader financiële educatie

Verbond start pilotlessen mbo-scholen in kader financiële educatie
Foto: Archief EHF
Den Haag

Honderden medewerkers van verzekeringsmaatschappijen staan volgende week op basisscholen in heel Nederland voor de klas. Ze verzorgen tijdens de Week van het geld (14 t/m 18 maart) de gastles Fix je risk over verzekeren, zodat kinderen al op jonge leeftijd leren omgaan met geld en risico’s. Verzekeraars richten zich in het kader van financiële educatie ook voor het eerst op mbo-scholen met een serie pilotlessen.

CEO’s, directeuren en medewerkers van verzekeraars geven komende week gastlessen op basisscholen in heel Nederland. Ook in onder meer Almere en Creil in de provincie Flevoland laten verzekeraars leerlingen kritisch nadenken over het nut van verzekeren: wanneer is dat verstandig en wanneer niet? Onder meer Verbondsvoorzitter David Knibbe (Nationale-Nederlanden) en algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars geven ook een gastles.

Financiële educatie speerpunt

Onderdeel van de gastles is het bordspel Fix je risk, dat de geleerde begrippen op een speelse wijze benadrukt. In totaal geven verzekeringsmedewerkers 512 lessen, een record. Dat betekent dat 12.479 leerlingen een les over verzekeren krijgen. Financiële educatie is één van de speerpunten van het Verbond. Wie op jonge leeftijd nadenkt over (financiële) risico’s, is later beter in staat weloverwogen keuzes te maken. De Week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken, waarvan het Verbond deel uitmaakt. Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform.

Nieuw: inzet op mbo-scholen

Dit jaar richt de sector zich voor het eerst op een nieuwe doelgroep voor financiële educatie: mbo-scholieren niveau 3 & 4. Mbo-leerlingen zijn een financieel kwetsbare groep zo blijkt uit het Nibud-onderzoek Mbo’ers in geldzaken (2015). Van de mbo’ers heeft 37 procent één of meer schulden, 20 procent komt vaak of altijd geld tekort en 15 procent ervaart zelf een financieel probleem. Daarnaast ziet het Verbond van Verzekeraars vanuit mbo-docenten veel behoefte aan lesstof op het gebied van financiële educatie.

Pilot

Op initiatief van het Verbond is een samenwerking aangegaan met het Nibud en Diversion, die samen het programma MoneyWays hebben ontwikkeld. Dat project beoogt jongeren in drie lessen meer bewust te maken van geld en hoe daar mee om te gaan. In de Week van het geld start de pilot om jongeren kennis te leren maken met de basis van verzekeren. Doel is om mbo-leerlingen zelfstandig te laten nadenken over (financiële) risico’s en wanneer verzekeren wel en niet zinvol is. Voor de klas proberen zogeheten ‘peer educators’ – zelf nog jongeren – dat duidelijk te maken door middel van interactieve kennisopdrachten, dialoog en persoonlijke ervaringen. Na een evaluatie van de pilotlessen is het streven om het begrip verzekeren een vaste plek te geven in het MoneyWays-programma voor het mbo.

Categorie:
Provincie: