donderdag, 28. april 2016 - 9:27

Nooit eerder stapte zoveel mensen over op andere energieleverancier

Nooit eerder stapte zoveel mensen over op andere energieleverancier
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Nederlandse consument heeft op de energiemarkt volop keuze. Kiest hij voor een lage prijs, voor groene stroom- al dan niet in Nederland opgewekt - of voor de hoogste teruglever-vergoeding voor zijn zonnepanelen?

Ondanks de dalende energieprijzen stapten niet eerder zoveel consumenten over naar een andere energieleverancier. In 2015 was dat 15,1%. Nederland scoort hiermee ruim boven het Europees gemiddelde van 6%. Overstappers kunnen tot wel 375 euro besparen op hun energienota. Dit constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar Energiemonitor over 2015.

Anita Vegter, bestuurslid ACM: “Door het aanbod bij verschillende leveranciers te vergelijken via een ‘aanbod op maat’ kunnen consumenten meer geld besparen dan ze denken. Ze kunnen ook beuwst kiezen voor groen. ACM vindt het belangrijk dat leveranciers duidelijke informatie geven aan hun klanten. Door over te stappen dwingen consumenten bedrijven tot scherpe prijzen en innovatie. Daar profiteren consumenten van.”

Grote prijsverschillen groene stroom

Het marktaandeel voor groene stroom is vrij stabiel en lag in 2015 op 64%. Het aanbod aan groene stroom wordt steeds gevarieerder: zowel in looptijd van contract als in bron van opwekking. Dit maakt ook dat de prijsverschillen toenemen, met name bij groene stroom van Nederlandse windmolens. Het verschil tussen het duurste en goedkoopste product van Nederlandse wind bedraagt 133 euro per jaar.

Categorie:
Provincie: