vrijdag, 29. april 2016 - 8:30

Iets sterkere afname prijzen industrie

Iets sterkere afname prijzen industrie
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in maart 7,4 procent lager dan in maart 2015, meldt CBS. Een maand eerder waren de prijzen 7,0 procent lager dan een jaar eerder. De afname is in maart iets groter dan in de voorgaande maand. Opnieuw waren vooral de olieprijs en de prijzen in de aardolie-industrie fors lager dan een jaar eerder.

Lagere olieprijzen, lagere afzetprijzen

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In maart kostte North Sea Brent olie 36 euro per vat. Dat is 32 procent minder dan in maart 2015. In februari kostte een vat olie 30 euro, bijna 42 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in maart bijna 32 procent goedkoper dan in maart 2015. Een maand eerder was de prijsafname bijna 38 procent. Het prijsverloop in deze sector is sterk gecorreleerd met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsontwikkeling in de industrie uit op -3,8 procent.

Ook producten van de chemische, de (basis)metaal en de voedingsmiddelenindustrie waren goedkoper dan een jaar eerder. Daarentegen waren producten van de kunststof- en rubberindustrie, en de machine-industrie duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs van de auto-industrie bleef nagenoeg gelijk.

Categorie:
Provincie: