maandag, 23. mei 2016 - 9:19 Update: 23-05-2016 12:08

Bayer wil Monsanto overnemen voor 62 miljard dollar. Acties in Europa tegen gmo-zaden.

Bayer wil Monsanto overnemen voor 62 miljard dollar. In Europa nogal wat weerstand tegen Monsanto.
Foto: M. van Harten
Mijdrecht

Het Duitse chemieconcern Bayer wil de Amerikaanse zaadverdelaar Monsanto voor 62 miljoen dollar overnemen.

Dat heeft het bedrijf maandagochtend bekendgemaakt. Vorige week bleek al dat Bayer interesse had in een overname van Monsanto. Mocht de deal doorgaan dan ontstaat het grootste agrochemische bedrijf ter wereld. Bij tuinders is Monsanto bekend als producent van het onkruidverdelgingsmiddel Roundup. Het gif wordt ook in Nederland gebruikt om onkruid te verdelgen en is volgens Greenpeace een belangrijke vervuiler van het grondwater. Daarnaast veredelt Monsanto zaden en gewassen door genen  van planten aan te passen.

In Europa is nogal wat weerstand tegen deze genetisch gemanipuleerde zaden van Monsanto. Zo werd afgelopen zaterdag op vier plaatsen in Nederland gedemonstreerd tegen Monsanto. De betogingen waren in Wageningen, Amsterdam, Den Haag en Bergschenhoek. Alleen al in Wageningen gingen enkele duizenden mensen de straat op. Ook in tientallen andere landen waren er protestdemonstraties tegen Monsanto. Volgens de actievoerders heeft het bedrijf een veel te grote invloed op politiek en wetenschap en brengt het de voedselketen in gevaar door het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen en genetisch gemanipuleerde gewassen die het bedrijf produceert.

Bayer is vooral een geneesmiddelenfabrikant en wil zich versterken op het gebied van zaden en gewasbescherming. Daarnaast vergroot Bayer zijn markt in de Verenigde Staten met de overname van Monsanto. Als zadenveredelaar heeft Monsanto 26 procent van de markt in handen. Bayer veredelt ook zaden (tomaten, radijs en asperges), maar op veel kleinere schaal.