woensdag, 27. juli 2016 - 14:42

Huurprijzen vrijesector blijven stijgen

Huurprijzen vrijesector blijven stijgen
Foto: fbf
Amsterdam

De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector in Nederland is in het tweede kwartaal van 2016 met 6,2% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar daarvoor. De huurprijzen stijgen hoofdzakelijk in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Buiten de Randstad ontwikkelen de huurprijzen zich veel gematigder, op enkele steden na. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Huurmonitor van Pararius Huurwoningen, het grootste online platform voor huuraanbod in Nederland.

De gemiddelde huurprijs van alle gestoffeerde, gemeubileerde en kaal aangeboden huurwoningen in de vrije sector in Nederland steeg met 6,2 procent naar € 13,50 per vierkante meter per maand. Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius: 'De laatste twee jaren gaat de huurprijs in de Randstad veel harder omhoog dan in de rest van Nederland. In het bijzonder Noord-Holland maakte onder aanvoering van Amsterdam en omgeving, een enorme spurt. In deze regio is er voor de middeninkomens een groot direct tekort aan huurwoningen in de vrije sector. Dit zorgt voor een sterke toename van de huurprijs.'

Randstad: tijdelijk, snel en luxe 

De Groot: “De steeds flexibelere maatschappij vergt ook van mensen dat ze steeds flexibeler worden. Zo neemt het aantal vaste contracten op de arbeidsmarkt af, neemt de mobiliteit in werk en relaties toe en er is een minder duidelijke scheiding tussen woon- en werklocatie. Steeds meer mensen willen in de stad wonen. Dit zorgt voor een groeiende vraag naar tijdelijke en snel toegankelijke, luxe woonruimte. Deze mensen komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, waar men sowieso lange wachtlijsten kent, en zij zijn niet in de positie om te kopen. Een groter middelduur segment met huurprijzen tussen de € 700,- en € 1.000,- per maand zou uitkomst bieden.”

Rotterdam sterkste stijger 

Zonder uitzondering stegen in de zes grootste steden van Nederland de huurprijzen in het tweede kwartaal van 2016 ten opzichte van het hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Koploper Rotterdam (+6,9%) wordt gevolgd doorAmsterdam (+6,3%) en Den Haag met (5,4%). In Rotterdam steeg de gemiddelde huurprijs harder dan het landelijk gemiddelde (6,2%). In een jaar tijd ontwikkelde de huurprijs zich naar € 14,22 per vierkante meter per maand. Niet eerder was de gemiddelde huurprijs in Rotterdam zo hoog. De stad nadert daarmee de huurprijzen van Den Haag (€ 14,46 per vierkante meter per maand).

Huurprijsstijging Amsterdam vlakt af

Er lijkt voor het eerst een einde te komen aan de exponentiele stijging van de huurprijs in Amsterdam. Deze dook voor het eerst sinds twee kwartalen weer net onder de € 22,- per vierkante meter per maand, maar steeg nog steeds met 6,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De huurprijzen in de andere steden ontwikkelden zich minder hard. In Utrecht steeg de huurprijs met +1,9 procent, in Eindhoven met +1,2 procent en in Tilburg met +1 procent.

Categorie:
Provincie: