dinsdag, 23. augustus 2016 - 8:22

Lagere afzetprijzen drukken nog steeds omzet industrie

Lagere afzetprijzen drukken nog steeds omzet industrie
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De omzet in de Nederlandse industrie stond ook in het tweede kwartaal van 2016 onder druk. Ook al groeide de gemiddelde dagproductie, lagere afzetprijzen zorgden opnieuw voor een omzetdaling. Producenten zetten 6,0 procent minder om dan vorig jaar. Vooral de aardolie-industrie drukte de omzet. De omzet in de industrie daalt nu twee jaar. Dit meldt CBS in de kwartaalmonitor industrie.

De aardolie-industrie noteerde in het tweede kwartaal met 33,5 procent de grootste omzetdaling. De dalende omzet in de aardolie-industrie trekt het gemiddelde omzetniveau in de gehele industrie al enkele jaren naar beneden. Deze omzetkrimp hangt samen met de sterk gedaalde afzetprijzen in de aardolie-industrie in de afgelopen jaren. Hoewel de prijzen de laatste maanden iets stijgen, liggen ze nog aanzienlijk lager dan vorig jaar. Op jaarbasis dalen de prijzen nu al drieënhalf jaar.

In de elektrotechnische en machine-industrie viel de omzet bijna 10 procent terug. Ook in de chemische industrie, de basis- en metaalproductenindustrie en de meubelindustrie daalde de omzet.

Ondernemers in de auto-industrie, de bouwmaterialenindustrie en de papier- en grafische industrie deden juist goede zaken. De grafische industrie had zelfs voor het eerst in vierenhalf jaar weer een omzetstijging. Ook de omzet in de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie en de textielindustrie steeg.

Categorie:
Provincie: