zondag, 28. augustus 2016 - 19:26

SP: "TTIP-onderhandelingen nu stoppen"

Brussel

SP-Europarlementarier Anne-Marie Mineur roept Eurocommissaris Malmstroem op om de onderhandelingen over TTIP per direct te staken. SP-kamerlid Jasper van Dijk doet eenzelfde beroep op minister Ploumen. In een vraaggesprek met de Duitse televisie erkende de Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel dat er sinds het begin van de onderhandelingen in 2013 over geen enkel hoofdstuk overeenstemming is bereikt. Volgens Gabriel komt dat doordat de Europese Unie niet aan de Amerikaanse voorwaarden wil tegemoet komen. De SP verzet zich al vanaf het begin tegen het handelsverdrag met de Verenigde Staten, en ook tegen het verdrag met Canada, CETA.

Europarlementarier voor de SP, Anne-Marie Mineur, vindt dat er lang genoeg getreuzeld is met TTIP: "Het is al lang duidelijk dat de Amerikaanse en de Europese wijze van wetgeven niet te verenigen zijn. We zouden onacceptabele wijzigingen moeten accepteren in de regels die onze voedselveiligheid, onze arbeidsvoorwaarden en ons milieu beschermen. Het instellen van een aparte rechtsgang voor buitenlandse investeerders, ISDS, zou een grote aanslag zijn op onze rechtszekerheid, en de rol die het bedrijfsleven zou krijgen bij het opstellen van nieuwe wetten en regels zou onze democratie schaden. Nadat het Brexit-referendum de deelname van het Verenigd Koningrijk in het verdrag al op losse schroeven had gezet, trekt Gabriel nu ook de Duitse steun aan het verdrag in. Dan is het klaar, wat ons betreft."

Mineur begrijpt niet waarom Gabriel wel steun blijft geven aan CETA, het handelsverdrag met Canada. Mineur: "De overeenkomsten tussen CETA en TTIP zijn veel groter dan de verschillen. De bedreigingen zijn daardoor nauwelijks minder groot. Bovendien hebben de meeste Amerikaanse bedrijven een filiaal in Canada, waardoor ze hun ISDS-zaken simpelweg via Canada kunnen aanspannen. CETA is TTIP via de achterdeur, dus als je TTIP niet wilt, moet je CETA ook stopzetten." Zowel Mineur als Van Dijk stellen vragen over het interview van Gabriel.

Categorie: