dinsdag, 30. augustus 2016 - 14:25 Update: 30-08-2016 21:41

Recordbedrag van 13 miljard euro voor Apple aan achterstallige belasting

Apple moet van Brussel nog 13 miljard  euro belasting betalen
Foto: Archief FBF
Brussel

Van de Europese Commissie moet Apple 13 miljard euro aan achterstallige belasting betalen aan de Ierse belastingdienst en dat is nog exclusief de rente.

Ongeldige belastingafspraken

De belastingasfspraken die Ierland en Apple hebben gemaakt zijn volgende Europese Commissie niet geldig. Dit heeft Euro-commissaris Margrethe Vestager bekendgemaakt, zo melden verschillende media dinsdag. Het is de grootste naheffing die ooit in Europa is opgelegd. Het bericht veroorzaakt onrust onder beleggers, het aandeel van Apple staat in de Verenigde Staten voorbeurs op -2,3 procent. Ook het Franse energiebedrijf EDF moet veel terugbetalen: 1,4 miljard euro.

Verkapte staatssteun

De Ierse overheid krijgt geen straf van de commissie, maar kan door de opgelegde belasting wel in de problemen komen, doordat er door de naheffing mogelijk banen gaan verdwijnen. Er was afgesproken dat Apple net als de andere bedrijven in Ierland 12,5 procent belasting betaalt. Maar Europese Commissie zegt dat die belasting wordt geheven over maar een klein deel van de winst. Op deze manier wordt  Apple op een onwettige manier bevoordeeld en krijgt het volgens de commissie verkapte staatssteun van Ierland.

Reserve Apple

Apple kan de geëiste belasting wel betalen. Het bedrijf heeft 18,2 miljard dollar (16,3 miljard euro) handje-contantje liggen en een totale reserveberg van ruim 230 miljard dollar. Bovendien boekte Apple vorig jaar een nettowinst van ruim 53 miljard dollar.

Categorie: