donderdag, 8. september 2016 - 16:30 Update: 08-09-2016 16:35

1,9 procent huurstijging is laagste in afgelopen vijf jaar

1,9 procent huurstijging is laagste in afgelopen vijf jaar
Foto: Archief EHF
Den Haag

In de afgelopen vijf jaar is de huurstijging nog nooit zo laag geweest als in juli van dit jaar. Dit meldt het CBS donderdag.

'De woninghuren lagen in juli 2016 gemiddeld 1,9 procent hoger dan in juli 2015. Dit is de laagste huurstijging in vijf jaar. In Amsterdam namen de huren net als voorgaande jaren het sterkst toe, ditmaal met 2,9 procent. Voor het eerst sinds 2012 stegen de huren in de vrije sector harder dan de huren in de sociale sector', aldus het CBS.

In 2013, direct na de invoering van het inkomensafhankelijk huurbeleid, stegen de huren nog met 4,7 procent. Sindsdien stegen de huren elk jaar minder hard. De belangrijkste oorzaak voor de lagere stijging is de lagere inflatie, deze kwam in 2015 uit op 0,6 procent. Daarnaast kregen huurders steeds minder vaak de maximale huurstijging opgelegd.

Minder vaak maximale huurverhoging

Sinds de invoering van het inkomensafhankelijk huurbeleid in 2013 is de maximale huurverhoging gelijk aan de inflatie van het voorgaande jaar plus een inkomensafhankelijke opslag. Door de lagere inflatie in 2015 is de maximale huurverhoging dit jaar 0,4 procentpunt lager dan vorig jaar.

Verhuurders verhoogden bovendien de huur steeds minder vaak met het maximum. In 2016 kreeg 19 procent van de huurders de voor hen geldende maximale huurverhoging opgelegd. In 2013 trof dit 66 procent van de huurders. Huurders met een hoog inkomen kregen in 2016 het vaakst te maken met de maximale huurverhoging. Dit trof deze groep in bijna een kwart van de gevallen. 

Bij de lage inkomens was dit 19 procent, terwijl in 2013 nog vier keer zoveel huurders met een laag inkomen de maximale huurstijging kreeg opgelegd: 77 procent. Vooral bij sociale huurwoningen werd ten opzichte van voorgaande jaren minder vaak de maximale huurverhoging gehanteerd. De sociale verhuurders legden huishoudens in ruim een kwart van de gevallen een huurverhoging op die gelijk is aan de inflatie van vorig jaar.

Huurdaling

In 2016 daalde de huur in 4 procent van de gevallen, dat is een stuk vaker dan in voorgaande jaren. Dit komt onder meer door de aanpassing van het huurpuntensysteem in oktober 2015. Dit heeft in sommige gevallen geleid tot een lagere maximale huur. Maar het komt ook voor dat de huur daalt na bewonerswisseling. Bij sociale huurwoningen kan dit bijvoorbeeld gebeuren als een huurder met een hoog inkomen vertrekt en een huurder met een lager inkomen de woning betrekt.

Categorie:
Provincie: