vrijdag, 16. september 2016 - 17:36 Update: 18-09-2016 20:37

'Huishoudens hebben nauwelijks meer te besteden dan 15 jaar geleden'

Rabobank ziet winst met bijna 40% dalen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De loonontwikkeling in Nederland blijft al sinds de eeuwwisseling achter bij de economische groei.

Huishoudens hebben nauwelijks meer te besteden dan 15 jaar geleden, terwijl de economie wel is gegroeid. Dat meldt het economisch bureau van de Rabobank in een rapport. De lonen moeten dus omhoog, aldus de bank. Tot deze conclusie waren eerder al De Nederlandsche Bank, de vakbonden en de PvdA gekomen.

Uit het onderzoek van de Rabobank blijkt dat de loonacherstand van de werkenden in de laatste 15 jaar is opgelopen tot gemiddeld 5,1 procent, ondanks de economische groei van 8 procent. Econoom Martijn Badir van de Rabobank tegen RTL Nieuws: 'We zijn een rijk land, maar huishoudens hebben relatief weinig om vrij te besteden.' Volgens Badir is de arbeidsproductiviteit fors toegenomen. Badir merkt wel op dat er grote verschillen zijn in sectoren. 'Loongroei is extra achtergebleven in bepaalde sectoren zoals groothandel en transport. Ook verdienen zzp'ers flink minder.'

De economische groei is vooral naar grote bedrijven gegaan. Maar de loonachterstand is ook te wijten aan de toenemende zorgkosten.De toenemende zorgkosten zijn koste gegaan van het besteedbaar inkomen van huishoudens.

Categorie:
Tag(s):