vrijdag, 30. september 2016 - 9:33

Controle op naam en IBAN combinatie nu mogelijk

Controle op naam en IBAN combinatie nu mogelijk
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Wormer

Via www.naamnummercontrole.nl is het vanaf nu mogelijk om een controle te doen op de naam van een verkopende partij en het gekoppelde rekeningnummer. De verkopende partij kan zijn/haar rekeningnummer hiervoor registreren, waardoor de kopende partij deze naamnummercontrole kan uitvoeren. Het doel van de website van Derk Dukker en Marcel Trik is om het (bank)betalingsverkeer in Nederland veiliger te maken.

Marcel Trik: "Ik bedacht me dat als iemand geld aan mij overmaakt, ik op mijn afschrift zijn naam en rekeningnummer te zien krijg. Deze informatiestroom hebben we omgezet in een simpel toepasbaar concept dat het mogelijk maakt de bankgegevens van geregistreerde personen en organisaties te controleren. Dit is niet alleen interessant voor particulieren die iets verkopen op het internet, maar zeker ook voor bedrijven en natuurlijk vooral voor de kopende partijen, die hiermee in ieder geval weten aan wie ze geld overmaken. Na registratie (middels iDEAL betaling) ontvangt de registrant namelijk een digitaal certificaat met daarop de exacte naam en IBAN-rekeningnummer, welke gemakkelijk in een online advertentie of op een factuur geplaatst kan worden en zo doorgegeven aan afnemers. Dit biedt ook gelijk een oplossing tegen factuurfraude".

Digitaal Certificaat

Derk Dukker: "Wij hebben een unieke controle-tool weten te creëren, zonder dat we op enige manier inbreuk maken op de privacy van onze gebruikers. We wilden voorkomen dat iedereen zomaar IBAN nummers en namen op onze site in gaat toetsen en hebben daarom het certificaat met kenmerk ontwikkeld. Iemand die een controle wil doen moet een kenmerk hebben. Daarbij slaan we de gegevens (naam en IBAN nummer) gehasht op, waardoor de oorspronkelijke gegevens niet meer terug kunnen worden gehaald."

Banken

Er zijn verschillende redenen waarom banken geen naamnummercontrole uitvoeren. Veel critici verwijten banken dat ze hier geen kosten voor willen maken, maar het probleem ligt gecompliceerder. Banken hebben te maken met Europese regelgeving, een internationaal IBAN systeem en bovendien foutgevoeligheid wanneer een dergelijke controle wel zou worden ingevoerd.

Oplichting voorkomen

In 2015 deden 3625 particulieren aangifte van oplichting op internet voor een totaalbedrag van 12.2 miljoen euro. Schattingen van het werkelijke aantal oplichtingen komen op ten minste het tienvoudige. Verreweg de meeste slachtoffers gingen de mist in met aankopen op internetmarktplaatsen; ze betaalden wel, maar kregen niets geleverd. Tros Opgelicht besteedde in haar uitzending van 20 september jongstleden aandacht aan een grote oorzaak van het de oplichtingsproblematiek: het ontbreken van een controle of de naam en het rekeningnummer bij elkaar horen. De website van Derk Dukker en Marcel Trik biedt hiervoor een oplossing. 

Categorie:
Provincie: