vrijdag, 18. november 2016 - 17:32 Update: 18-11-2016 17:35

Extra aanbod van financiering voor banenmotor MKB

Extra aanbod van financiering voor banenmotor MKB
Foto: RVD
Den Haag

Het Midden- en Kleinbedrijf is in 2015 weer gegroeid en behaalde een omzet van 871 miljard euro. Het MKB is daarmee dé banenmotor van Nederland met 3,1 miljoen voltijdbanen.

Dat blijkt uit de Staat van het MKB waarvan het jaarbericht vrijdag door het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering is gepubliceerd. Minister Kamp van Economische Zaken maakte tegelijkertijd op de Dag van de Ondernemer bekend dat er met twee nieuwe aanbieders van MKB-financiering garantieovereenkomsten worden gesloten met een gezamenlijke waarde van circa 35 miljoen euro.

Minister Kamp: 'Middelgrote en kleine bedrijven hebben ons land de afgelopen jaren geholpen om sterker uit de crisis te komen. Het MKB bloeit en is een van de sterkste pijlers in onze groeiende Nederlandse economie. Veel MKB-bedrijven lopen voorop in innovatie. Door als overheid extra financiering te ondersteunen, kunnen bedrijven blijven vernieuwen en inspelen op de kansen die bijvoorbeeld digitalisering biedt. Voor het MKB is het cruciaal dat er naast kredieten van banken ook alternatieve mogelijkheden voor financiering zijn. Dat willen we met deze garantieovereenkomsten ondersteunen.'

De eerste garantieovereenkomst betreft een fonds van FundIQ ter waarde van ruim 31 miljoen euro voor het verstrekken van achtergestelde leningen aan het Nederlandse MKB. Hiermee kunnen mkb-ondernemers, die een beperkte zekerhedenbasis hebben, toch financiering krijgen. FundIQ richt zicht op ondernemers met een kredietbehoefte variërend van 250.000 tot 2,5 miljoen euro. De tweede overeenkomst (4 miljoen euro) wordt afgesloten met DBS2 Factoring, dat via debiteurenfinanciering de volledige facturatie voor freelancers, ZZP’ers en het MKB verzorgt. Zo krijgen ondernemers hun facturen sneller en zonder risico betaald.

MKB biedt werk aan vier miljoen mensen

Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering is ingesteld door minister Kamp in 2014. Het comité zet zich in om het groeipotentieel van het midden- en kleinbedrijf te versterken. Eén van de onderwerpen waarvoor het comité zich inzet is het inzichtelijk maken hoe het MKB ervoor staat en welke uitdagingen er liggen. Dat gebeurt jaarlijks met behulp van cijfers van het CBS. Bekende leden van het comité zijn Koningin Máxima en voorzitter Harold Goddijn (CEO TomTom).

Het jaarbericht 2016 laat de kerncijfers van en het onderscheid binnen het MKB zien. Het MKB biedt werk aan vier miljoen mensen (3,1 miljoen voltijdbanen). De bedrijven waren in 2015 goed voor een gezamenlijke omzet van 871 miljard euro (+0,3 % ten opzichte van 2014).

Het jaarbericht onderscheidt binnen het MKB verschillende typen bedrijven met elk een eigen rol. Zelfstandigen zorgen voor veel bedrijvigheid en flexibiliteit, terwijl de zogenoemde scale-ups met een beperkt aantal (16.000) cruciaal zijn voor banengroei. Starters brengen vooral economische dynamiek met zich mee, terwijl het 'gevestigd MKB' met 1,9 miljoen voltijdsbanen de grootste bijdrage levert aan de werkgelegenheid.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):