woensdag, 28. december 2016 - 12:30 Update: 28-12-2016 13:11

Groep van 2000 Finse werklozen krijgt basisinkomen

Groep van 2000 Finse werklozen krijgt basisinkomen
Foto: Archief EHF
Hilversum

Kort voor de jaarwisseling zal in Finland een groep van 2000 willekeurig gekozen werklozen een basisinkomen krijgen van 560 euro per maand.

De Finse regering wil zo onderzoeken of een basisinkomen doelmatiger is dan een uitkering en of de ontvanger van zo'n inkomen meer gemotiveerd is om te werken. De Finnen die zo'n basisinkomen gaan krijgen, weten dat nu zelf nog niet. Het gaat om een groep werklozen tussen 25 en 28 jaar oud die in november een uitkering hadden. Ze mogen niet weigeren. Dit meldt onder meer RTL Nieuws woensdag. Over het basisinkomen wordt geen belasting betaald en er zijn ook geen voorwaarden aan verbonden. De werkloze mag er dus gewoon bij werken. Door de bureaucratie rond uitkeringen deinzen veel werklozen ervoor terug werk aan te nemen, omdat er dan op de uitkering zal worden gekort via belastingen. Mogelijk valt die schroom weg bij een basisinkomen.

Daarnaast is er geen papieren rompslomp meer. de werkloze hoeft niet meer aan te tonen dat hij werk zoekt en de uitkeringsinstanties hoven niets meer te controleren. De Finse regering hoopt dat het basisinkomen een positief effect heeft op de economie en er meer sociale zekerheid ontstaat.

Er wordt wereldwijd veel nagedacht over het basisinkomen. Ook worden er plannen gemaakt om het uit te proberen, zoals in Nederland, Canada en Callifornië. De Indiase regering doet ook onderzoek naar het baisinkomen. In Zwitserland stemde dit jaar een grote groep tegen het basisinkomen.

Categorie:
Provincie: