dinsdag, 18. juli 2017 - 9:20 Update: 18-07-2017 11:33

Werknemers gemiddeld drie uur per week onbetaald aan het werk

Werknemers vaker onbetaald aan het werk
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De 7 miljoen werknemers in Nederland verrichten jaarlijks voor ruim 20 miljard euro aan onbetaald overwerk, zo blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van de FNV. Als je dit zou omzetten naar betaald werk, dan levert dat bijna 300.000 extra fulltime banen op. Daarmee is de officiële werkloosheid in één klap voor meer dan de helft opgelost.

Kitty Jong (vice-voorzitter FNV): ‘Ik vind dat werkgevers hiermee onverdiend wel een heel duur cadeau in hun schoot geworpen krijgen. Want aan de ene kant werken mensen zich een slag in de rondte, en tegelijkertijd hebben we bijna een half miljoen officiële werkzoekenden. Hoogste tijd om twee vliegen in één klap te slaan en meer mensen aan te nemen in echte banen.’

Omgerekend werken werknemers in Nederland ruim 3 uur per week onbetaald over – in geld uitgedrukt is dat per werknemer een bedrag van 3.200 euro per jaar. Vooral de hoger opgeleiden laten zich niet onbetuigd: van hen werkt bijna 74 procent onbetaald over. Bij mensen met lagere opleidingen is dat 29 procent. Bij hen wordt overwerk vaker doorbetaald.

Voldoende hersteltijd nodig

Teveel en structureel overwerken kan een teken zijn dat mensen een te hoge werkdruk hebben en het werk met te weinig mensen moeten doen. Vervolgens gaan ze overwerken om het werk toch af te krijgen. Uiteindelijk komen ze in een vicieuze cirkel terecht, omdat ze niet genoeg tijd overhouden om te herstellen van hun werk.

Anke Schols (34) is onderwijsadviseur aan de universiteit: ‘Ik werk nu door deze zomer zodat ik dingen kan afmaken. Ik kan alle weekenden wel gaan werken, maar daar word ik ook niet blij van. Ik los het liever op door extra vroeg te beginnen een paar dagen in de week of ’s avonds nog wat door te lezen. Ik heb het voordeel dat mijn werkgever ook flexibel is, dus ik kan ook af en toe thuis dingen afmaken. De belangrijkste oorzaak van die drukte? We hebben drie langdurig zieken op de afdeling, waaronder mijn assistent. Dus dat werk zit ik er al heel lang bij te doen.’

Meer echte banen

De FNV pleit voor meer echte banen. Om structureel onbetaald overwerk aan te pakken, wil de FNV dat contracten worden uitgebreid of dat er meer mensen worden aangenomen. Hiermee wordt ook de ongezond hoge werkdruk aangepakt en de balans tussen werk en privéleven evenwichtiger.

Bereken zelf je werkdruk

De FNV zet zich in voor verminderen van werkdruk onder het motto ‘Meer collega’s, minder werkdruk’. Met de FNV Overwerkcalculator kunnen mensen zelf uitrekenen hoeveel geld zij mislopen als zij onbetaald overwerken.

Categorie:
Provincie: