donderdag, 14. september 2017 - 19:39 Update: 14-09-2017 20:14

Economie groeit, maar lonen blijven achter

Economie groeit, maar lonen blijven achter
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Economen van de Rabobank schrijven in een recent rapport dat de econmie weliswaar flink groeit, maar dat dat niet terug te zien is op de gemiddelde salarisstrook van werknemers.

Nederland zit wat de economische groei betreft dit jaar bij de koplopers in de eurozone. Er wordt een groei van 3,3 procent verwacht. Dit is grotendeels de danken aan de aantrekkende huizenmarkt en de koopdrift bij consumenten. Dit schrijven meerdere media donderdag.

Reservebank

Dat de lonen achterblijven bij de groei komt volgens de economen doordat werkloosheid in Nederland hoger ligt dan de officiële cijfers doen geloven. Veel mensen zijn officieel niet geregistreerd als werkzoekende, maar zijn wel op zoek naar een baan. In die vijver kunnen werkgevers nog vissen, voordat ze werknemers moeten gaan aantrekken door het aanbieden van een hoger loon. Rabobank-onderzoek Jesse Groenewegen tegen BNR Nieuws: 'Gaat het de economie voor de wind, dan zal eerst de reguliere werkloosheid dalen. Dat kan mensen die er geen heil in zagen om te solliciteren mogelijk bewegen om weer sollicitatiebrieven te sturen.' Eerst zal dus de reguliere werkloosheid dalen, maar pas als de reservebank leger raakt, zal dat de lonen doen stijgen.

Door verlaging van de lasten op arbeid zouden meer mensen volgens de bank van de groei kunnen profiteren. '

Categorie: