maandag, 2. oktober 2017 - 17:37 Update: 02-10-2017 20:35

Energierekening volgend jaar gemiddeld 70 euro omhoog

Energierekening volgend jaar gemiddeld 70 euro hoger
Foto: fbf
Den Haag

De energierekening wordt volgend jaar 70 euro hoger. Dat komt omdat de Opslag Duurzame Energie (ODE) harder stijgt dan werd verwacht.

Gemiddeld betaalt een huishouden € 50,- meer aan ODE en € 20,- extra aan energiebelasting

De Opslag Duurzame Energie (ODE) stijgt harder dan verwacht. Eind vorig jaar stond nog in een nota van het kabinet dat de ODE in 2018 voor een gemiddeld huishouden € 93,- per jaar zou bedragen. Dit bedrag stijgt nu waarschijnlijk toch naar € 108,- per jaar, blijkt uit een nieuw wetsvoorstel van minister Kamp. Daarnaast staat er een extra verhoging van de energiebelasting op de planning, wat leidt tot nog eens € 20,- extra kosten per jaar.

Wijzigingen in energietarieven buiten beschouwing gelaten, zorgt dit ervoor dat de gemiddelde energierekening volgend jaar met bijna zeven tientjes omhooggaat. Dat meldt energievergelijker Pricewise. “De verwachte stijging in de zorgpremies is al weken een gevoelig discussiepunt in alle media. Maar dat we volgend jaar zeventig euro extra moeten neertellen op onze energierekening, wordt bijna niet belicht,” aldus Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Categorie:
Provincie: