maandag, 7. mei 2018 - 9:57 Update: 07-05-2018 11:07

Toekomst KLM-Air France wankelt, aandelen kelderen

Toekomst KLM-Air France wankelt, aandelen kelderen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De koers van het aandel Air France KLM kelderde kort na opening van de handelsdag in Amsterdam met 13 procent. Het is het grootste koersverlies voor het bedrijf in meer dan negen jaar.

Een meerderheid van het personeel van Air France koos de kant van de vakbonden in het conflict over de lonen van de piloten van Air France. Hierna stapte topman van Air France-KLM  Jean-Marc  Janaillac vrijdagavond op. Het opstappen van Janaillac valt slecht bij de beleggers. Aandelen Air France-KLM werden massaal van de hand gedaan vanwege zorgen over de toekomst bij de luchtvaartcombinatie. Dit meldt onder meer de NOS maandag.

Stakingen 

Om hun eisen over een hoger loon en betere arbeidsomstandigheden kracht bij te zetten, heeft het personeel van Air France al meerdere keren gestaakt.  De directie bood werknemers een salarisverhoging van 2 procent dit jaar en 5 procent verdeeld over de komende drie jaren. Maar de bonden willen 5 procent in een keer. De stakingen kosten de vliegtuigmaatschappij miljoenen. Volgens KLM-topman Pieter Elbers kost elke stakingsdag het bedrijf 20 tot 25 miljoen euro.

De opgestapte topman van Air France is van mening dat de hoge looneisen van de bonden zelfmoord voor maatschappij is. De stakingen kunnen volgens hem het voortbestaan van het bedrijf op het spel zetten. De stakingen bij de Franse tak verslechteren de verhoudingen met de KLM. Die doet het al jaren beter en verdient meer dan Air France. De schade van de stakingen doen de winst teniet.

De Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire heeft tegen de Franse omroep BFM-TV gezegd dat als Air France-KLM niet snel concurreert met maatschappijen als Lufthansa, de luchtvaarcombinatie zal verdwijnen, aldus de NOS.