dinsdag, 8. mei 2018 - 8:16

Benzine duurder, vliegtickets en verblijf in bungalowparken goedkoper

Benzine duurder, vliegtickets en verblijf in bungalowparken goedkoper
Foto: fbf
Den Haag

De consumentenprijzen waren in april 0,9 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS. In maart was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis 1,0 procent.

Vliegtickets en verblijf in bungalowparken goedkoper

De stijging van de consumentenprijzen op jaarbasis was in april kleiner dan in maart. Dit kwam vooral door de prijsontwikkeling van vliegtickets, vakantiereizen naar het buitenland en een verblijf in bungalowparken. Rond feestdagen en in vakanties zijn de prijzen van deze diensten hoger doordat meer mensen met vakantie gaan. In 2017 viel de meivakantie voor het grootste deel in april waardoor de prijzen toen flink hoger waren. In 2018 valt de meivakantie voor het grootste deel in mei. Vliegtickets waren daardoor in april gemiddeld 10,7 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Benzine duurder

De prijsstijging van benzine had een verhogend effect op de stijging van de consumentenprijzen. Het CBS meldde afgelopen donderdag al dat de prijs was opgelopen tot het hoogste niveau sinds augustus 2015. In april 2018 kostte een liter Euro95 gemiddeld 1,61 euro en dat is 1,8 procent hoger dan vorig jaar. In maart was er op jaarbasis nog sprake van een lichte prijsdaling.

Stijging consumentenprijzen in Nederland lager dan in de eurozone

In april waren goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 0,7 procent duurder dan een jaar eerder. Dat was in maart nog 1,0 procent. In de eurozone nam de prijsstijging af van 1,3 naar 1,2 procent.